Разкриват 3 нови социални услуги в най-старото сиропиталище под тепетата

Община Пловдив разкрива нови три социални услуги в бившия дом за настаняване на деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ край Четвъртък пазара. Кандидатстването е по оперативна програма „Региони в растеж“, а с тях общо разкритите услуги ще станат 7.

Три от тях ще бъдат в първото сиропиталище в града под тепетата и в сграда, която е паметник на културата и е строена след Освобождението на България през 1878 г. с дарения от 20 000 златни рубли на Олга Скобелева . Там ще бъдат разкрити и два дневни центъра – за деца с множествени увреждания и за обществена подкрепа за деца и семейства.

„Това са все услуги за деца, с което ще спазим и волята на дарителя и ще успеем да възстановим този паметник на културата. На това място ще преместим и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройство в аутистичния спектър, който в момента се намира в сградата на ДКЦ 6“, обясни ресорният за социалната политика зам.-кмет Георги Титюков.

Плановете на общината са да се оформи един цялостен комплекс за социални услуги, като там ще бъдат настанени и Националният алианс за работа с доброволци (НАРД) и Фондация „За нашите деца”. Те ще делят един покрив с Центъра за деца с девиантно поведение, Центъра за социална интеграция и рехабилитация и наблюдавано жилище. Предстои МРРБ да се произнесе по проекта за ремонт, а безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма възлиза на 2 391 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони