Разкрити са рискове за суверинитета на страната

Изпратили сме 784 материала на НАТО, ЕС и партньорските служби за сигурност

За първите шест месеца от налачото на тази година Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация относно действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, застрашаващи политическата и икономическата сигурност на страната. Това става ясно от резюме на отчет за изпълнението на бюджета на Агенцията за първото полугодие на 2017 година, публикуван на сайта на службата. В разузнаването ни са придобили информация и по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност и факторите оказващи катализиращо влияние върху миграционните процеси. ДАР е ключова част от Националния контратерористичен център, се казва още в отчета. За първите шест месеца от годината разузнаването ни е предоставило общо 1259 материала, съдържащи информация на президент, премиер, председател на НС, ДАНС, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, НСО и други.

Най-много от документите са по линия на вътрешнополитическо направление – 592, 184 материала са свързани с проблемите на тероризма, 181 засягат темата с нелегалните миграционни процеси, 153 материала са по линия на икономическата сигурност и 149 материала за дейността на международната организирана престъпност.

Общо 784 са материалите, които ДАР е изпратила на партньорите от НАТО, ЕС и по линия на двустранното сътрудничество. За първото полугодие на 2017-та година в разузнаването са увеличили източниците си на информация.

От средствата в размер на 23,3 млн. лв. за 2017 година ДАР е изразходвала близо 11,1 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България