Разкриха мними ходжа и имам, действали в Павликени

Пред разследващите възрастни мъж и жена признали, че упражняват религиозна дейност без нужната квалификация

Досъдебно производство за неправоспособност да се упражнява религиозна дейност е образувано в РУ Павликени.

На 13 август в полицейското управление е депозиран сигнал от имама на общините Павликени и Сухиндол, че в районна, за който отговаря действат нелегитимни ходжи.

Установени са 79-годишна жена от гр. Левски и 78-годишен мъж от с. Недан. Пред разследващите двамата са признали, че упражняват религиозната дейност “имам” и „ходжа” без нужната квалификация и без да имат правоспособност за това. Този факт е потвърден и от Главното мюфтийство на Р. България.

Местни хора пък споделят, че възрастната двойка е извършвала различни религиозни ритуали. Мнимите ходжа и имам привличали вярващи като ги уверявали, че със силата на корана развалят черни магии и помагат при здравословни проблеми.

Преписката и материалите по нея са изпратени в компетентната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство за престъпление на чл. 324 от НК. Той гласи, че който упражнява професия или занаят, без да има съответна правоспособност, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до 300 лева.

Жителите на общините Павликени и Сухиндол събират подписка за изселването на нелегитимните ходжа и имам от района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони