Разкриха тежко убийство с автомат "Калашников" в Бургас

Жертвата и извършителят автори на два тежки въоръжени грабежа за много пари в Айтос и София

В Бургас е бил арестуван мъж, извършител на разстрел в района на езерото Вая през ноември. Вчера (вторник), след 17 дни денонощен труд, е било открито и оръжието на убийството - автомат "Калашнков", намерен на 350 метра от трупа в землището на кв. Долно Езерово, край Вая. Екип от водолази е претърсил за оръжието и цялото езеро, тъй като първоначално е имало данни, че оръжието е изхвърлено там.

"Това е много интересен и сложен случай, който онагледява това, че българската съдебна система и полицията вършат своята работа на европейско ниво", каза избраният за главен прокурор на България Иван Гешев, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов участва в брифинга, даден в Бургас.

"В България няма неразкрито убийство. С този факт едва ли могат да се похвалят много европейски държави", каза още Иван Гешев.

Главният секретар на МВР подчерта, че в началото на разплитането на този случай не са имали никаква отправна точка. Извършителят и жертвата са участвали в други две тежки престъпления през 2015 г. в Айтос и през 2016 г. в София, каза Ивайло Иванов. Бургаският окръжен прокурор Георги Чинев подчерта, че за толкова кратко време след разкриването вече са назначени девет експертизи.

Извършителят и жертвата се запознали преди 10 години. И двамата работели в областта на строителството. Извършителят е родом от Шумен, но живее в Бургас, той е на 32 години. Помежду си не поддържали никаква комуникация, не разговаряли по мобилни телефони.

Трупът на жертвата бе открит от семейство, което сигнализирало в полицията. Когато завели криминалистите на мястото да им покажат зловещата находка обаче, тялото на мъртвия било вече преместено. Той е познат в квартал "Рудник", където живеела майка му, но тя работела в чужбина от доста време насам, стана ясно, след като трупът беше открит. Тогава местни жители съобщиха, че става дума за 33-годишния Петър Валериев.

В Бургас се говори, че престъплението, извършено в Айтос през 2015-та година, е въоръженият грабеж в банка в града.

Коментари

Задължително поле