Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Различните български червени вина New Bloom Winery залага на най-модерните технологии и магията на Тракия

Най-новите вина на избата са от немските сортове Дорнфелдер и Регент от едноименната серия New Bloom.

Франция има своята сира, Австралия – шираз. Германия и Австрия се гордеят със своя ризлинг, френската област Елзас – също. И макар с един и същи сорт, в различните региони на света се получават съвсем различни по характер вина. Така немските Дорнфелдер и Регент, днес откриваме в Тракия. New Bloom Winery – избата в град Съединение е единствената у нас, която отглежда нестандартните немски представители. От тях правят барикови български вина в марката F2F с много добър енотечен потенциал (т.е. с възможност за стареене). Тази зима се очаква да пуснат млади едносортови вина от тези немски сортове към едноименната серия New Bloom. В тези червени вина откриваме идея, любов, нещо от Тракия и много работа.

Във винарската изба са вложени над 10 млн. лева за последните пет години
Във винарската изба са вложени над 10 млн. лева за последните пет години

„Всичко дължим на добрия тероар. Тракия дава възможност дори и на нетрадиционни сортове да разкрият потенциала си. Дори наши партньори от Германия са учудени как добре се развиват техните немски Дорнфелдер и Регент и не могат да повярват какви мощни, балансирани вина се получават в Западнотракийската низина“, разказват от екипа на избата. От сорта Регент имат 800 дка, а от Дорнфелдер 300 дка. Те изискват особена прецизност по отношение на беритбата. Затова от New Bloom Winery организират ръчно бране и сортиране на гроздето, за което в активната гроздоберна кампания са ангажирани 80 човека. Правят редукция на добива, за да изкарат максимум по 600 кг от декар – така си гарантират, че само най-качественото грозде отива за ферментация. Двете серии F2F и New Bloom са доказателство, че на българската винена сцена се случват много интересни неща, които имат потенциала да се превърнат в отличителния знак за страната ни. Но това не е всичко за New Bloom Winery.

Лозята, технологията или майсторлъкът

Избата New Bloom Winery разполага с над 6 000 дка собствени лозя в землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир.
Избата New Bloom Winery разполага с над 6 000 дка собствени лозя в землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир.

Историята поставя въпроса кое е най-стойностно във винарството – лозята, техниката или майсторът? “Най-важната работа във винарството не е в самата изба, а на лозето и затова преди да лансираме собствените си марки, инвестирахме в собствени лозови масиви“, отговарят от New Bloom Winery. Днес, са благодарни за това свое решение, защото собствените лозя им позволяват прилагането на строг контрол върху целия производствен процес – от засаждането, отглеждането и брането до обработката в краен продукт. В случая на New Bloom Winery става дума за над 6 000 дка в землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир – размах, с който малко български изби могат да се похвалят. Те им позволяват да поддържат отличното качество на вината си дори и в години с не толкова обилна реколта. Например тази година от избата разказват, че в някои райони (там където минаха градушки или имаше остро засушаване) отчитат спад в количеството, но това е компенсирано с много добро качество. Не е случаен и фактът, че изба New Bloom е сред звездите в Тракийския регион, определен за втората най-добра винена дестинация в света. Избата работи и с традиционни сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне фран, Сира, Шардоне, Совиньон блан.

Mерло – любимият сорт на българина

Тази зима от избата планират лансирането на две червени вина от сорта Мерло. Едното ще е включено в най-популярната марка на New Bloom Winery – VERANO AZUR, другото – в серията PIXELS. Мерлото е най-любимият и разпознаваем сорт у нас. По популярност след него се нареждат Каберне Совиньон и Мавруд. PIXELS Мерло ще се затваря с уникалната тапа ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”. Тапата се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. New Bloom Winery бяха първите на пазара, които предложиха вино с такава тапа – тяхното червено PIXELS Каберне Совиньон.

Идейният двигател на New Bloom Winery и главен енолог е Владимир Влъчков. Технолозите се определят като късметлии, защото имат възможност да работят с най-модерните съоръжения и технологии. Собствениците не пестят средства за обновление и модернизация – факт, подкрепен от 10 млн. лева капиталовложения през годините. В последните пет години избата е напълно реконструирана, като към нея е изградена нова лаборатория за проследяване и замерване на всички производствени процеси. Използват се бъчви от френски дъб, които се подменят след всяко четвърто зареждане, модерни ферментационни съдове и специална технология за микровинификация, която позволява бутилирането на бутикови серии вина. „Да правим повече и по-качествени вина“ – такава е визията за бъдещето на New Bloom Winery. Плановете им включват разширяване на собствените лозови масиви и надграждане на репутацията на Тракия като най-добрата зона за правене на вино и винен туризъм. Списание Wine Enthusiast постави районът на второ място за 2017 г., така че пътят към първата позиция изглежда открит.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.