Разнобой между депутатите за преференциалния вот

ДПС против премахването на номерата на партиите

ЦИК решават къде да има машинно гласуване

Преференциалният вот за пореден път се оказа повод за остри спорове между народните представители. На заседанието на правна комисия от ДПС обявиха, че настояват да се вдигне прагът. Хамид Хамид обяви, че становището на партията му е той да бъде на цената на един депутатски мандат, т.е. ако в определен район са необходими 10 000 гласа за влизане в НС, такъв да бъде и прагът на преференциите.

От НФСБ също искат подобна промяна. Според сегашните текстове в Изборния кодекс кандидат от листата може да се придвижи на по-предно място, ако събере 7% преференции от гласовете, подадени за листата. На последните парламентарни избори се стигна до парадокси, които вкараха депутати с 1000 гласа в НС.

С мотив да избегнат и друг недостатък на преференциалния вот - феномена 15:15, т.е. съвпадането на изтегления номер на партията, с този на определен кандидат от листата, ГЕРБ и патриотите предлагат да отпадне изписването на номера в бюлетините. ДПС са против. Те залагат на други варианти – номерата на партиите, които се теглят в ЦИК, да започват от 100, или номерът на партията да се тегли по-рано в ЦИК и мястото със същия номер в листата с кандидати да остава празно. Най-крайната идея на Движението е преференциите да отпаднат напълно, защото според тях били механизъм за контролиран вот.

Машинният вот е друга спорна тема. Засега той се отлага навсякъде в страната. От БСП настояват масово използване на машинното гласуване, както е заложено в закона. Предложението на ГЕРБ е машини да има в не по-малко от 1000 секции. Изборните секции обаче са 12 400. На ЦИК е оставено да решава къде да има машини и къде да няма.

Промените в Изборния кодекс трябваше да станат факт преди Коледа, но отсега е ясно, че споровете ще продължат и догодина. Нищо чудно отново да станем свидетели на промени в последния момент, преди изборите. В случая - преди евровота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика