Разпечатани са кранчетата във винпрома в Поморие

Агенция Митници уважила аргументите на Черноморско злато, че пробните кранчета са неделима част от всяка дестилационна система

Разпечатани са пробните кранчета на дестилационните съоръжения на Черноморско злато, които агенция Митници запечати миналата седмица след извършена проверка в производствената база на дружеството в Поморие, съобщиха от винпрома.

Агенция Митници уважила аргументите на Черноморско злато, че пробните кранчета са неделима част от баретката на всяка дестилационна система спрямо технологичните изисквания за работа на съоръжението, както потвърдил и производителят на системите Бенковски Ко.

"Течността в споменатите съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%. Баретките са съставна част на системите и служат за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Във всяка баретка има спиртомер за отчитане на алкохолния градус, а извън нея термометър и пробен кран, необходим за периодично взимане на проби от технолога в процеса на дестилация", обясниха от компанията.

Дружеството представило пред агенция Митници нова по-детайлна технологична схема, на която присъстват и пробните кранчета.

"За да разсее всякакви съмнения за недобросъвестна дейност, Черноморско злато внесе и предложение за поставяне на бленда за намаляване на дебита им, одобрено от агенция Митници. С поставянето й материалът, необходим за проба, ще изтича за повече време, но това няма да възпрепятства контрола върху технологичния процес", обясниха още от дружеството.

Коментари

Задължително поле