Разпитват министри по делото „Москов“

Една от турските ваксини не е имала сертификат дали е опасна, разказа свидетелка

Свидетелите си спомниха как са подписали

Четирима бивши министри от кабинета “Борисов 2”, един от които – Теменужка Петкова, е и в сегашното правителство, даваха днес показания в Специализирания наказателен съд по делото срещу бившия им колега от здравеопазването Петър Москов. Той и бившия му заместник Адам Персенски са подсъдими за дарени ваксини от Турция.

Разпитите на енергийния министър Петкова, както и на Ивайло Калфин (МВнР), Румяна Бъчварова (МВР) и Николай Ненчев (МО) бяха затова, че на 28 май 2015 г. са подписали неприсъствено решение на МС за ваксините. То е било донесено в кабинетите им с куриер. И четиримата си спомниха, че преди това не са коментирали с Москов решението, още по-малко той да ги е убеждавал да направят това. Решението е било в резултат на споразумение с Турция и при наличие на подобна спогодба здравният министър не можел да откаже да го изпълни.

Предстоят разпити и на други членове на кабинета “Борисов 2”, като вероятно ще бъде призован и самият премиер, който м.г. е дал показания по време на разследването.

Днес бе разпитана и свидетелката Евелина Вецкова, биолог в “Отдел осигуряване на качеството” в държавната фирма “Бул Био “ ЕООД. Тя разказа, че една от турските ваксини не е имала сертификат за освобождаване на партида или така наречения Release сертификат. С него е трябвало да се изследва ваксината и да се установи дали тя не е опасна за хората. В документа се съдържа информация за срока на годност на ваксините, а също така и за броя на ампулите, стана ясно още от думите й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право