На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Разпределиха средствата, събирани от БЧК за Хитрино

Националният обществен съвет към Български червен кръст взе решение в четвъртък на свое второ заседание как най-рационално да бъде изразходвана почти цялата сума, събрана в подкрепа на взривеното село Хитрино. Над 2,076 млн. лв. са постъпили до момента от SMS-и, дарения по банков път и онлайн. От тях близо 1,6 млн. лв. ще бъдат дадени за нови ел. уреди и обзавеждане в пострадалите къщи. Всяка фамилия ще получи според понесените щети и домовете в пострадалото село са разпределени в три групи, поясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

В първата са 30 най-пострадали къщи, повечето изцяло срутени. На техните собственици ще се отпуснат по 2 900 лв. за закупуване на унищожената техника и още 12 000 лв. за нови мебели. Във втората група са към 70 жилища с пукнатини по стените стени, проблемни покриви и те ще имат по 1750 лв. за ел. уреди плюс 8 000 лв. за мебели. Още към 200 домове са по-леко пострадалите и те ще получат общо 2250 лв. за покъщнина.

Общината няма да купува нищо на никого, хората сами ще си избират уредите и трябва да представят фактура, че са ги платили, каза кметът Исмаил. Едва тогава разходът ще се осребрява. Фиксирани са цени и ако някой иска по-скъпа печка, бойлер или телевизор, ще си доплаща. „Дарителите трябва да бъдат сигурни, че парите им се ползват целево, по предназначение“, каза Исмаил. Може да възникне въпросът – как хората ще купуват, без да имат пари? Първо се купува един уред, осребряват ти го и купуваш следващ.

Още 225 000 лв. от дарените средства ще бъдат разходвани за врати за домакинствата, остъкление, входни и гаражни порти.

До понеделник в Хитрино комисия обходи всички къщи и изготви информационна карта за всяко жилище, поясни кметът. При разпределяне на средствата националният обществен съвет към БЧК се е съобразил с предложението на 11-членния съвет от хора от Хитрино.

Както „Труд“ писа, на първото си заседание националният съвет към БЧК реши със 160 000 лв. хората от Хитрино да получават топъл обяд четири месеца и това се прави след обществена поръчка.

Според планираното в сметката остават към 130 000 лв. резерв, а кампанията е отворена.
Председателят на БЧК Христо Григоров уточни, че средствата ще се превеждат на траншове към кметството в Хитрино и местния обществен съвет ще контролира разходването им. Всеки месец ще се правят отчети пред БЧК и ще се докладва на националния съвет, който ще информира обществеността.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.