Разпродават атрактивен бизнес за милиони във Великотърновска област

Търси се клиент дори и за Фотоволтаичен парк срещу 3,3 млн.евро

Десетки фирми за милиони левове във Великотърновска област са обявени за продан. Офертите са публикувани в специализиран интернет сайт. Сред предложените обекти има хотели, къщи за гости, търговски помещения, складови бази. Търси се клиент дори и за огромна Фотоволтаична централа в землището на великотърновското село Самоводене, която бе изградена преди 8 години със азиатски капитали и тогава бе обявена за най-крупната инвестиция в България. 

Соларният парк е с гарантиран договор за изкупуване на ел. енергията за 20 г. Исканата цена е в размер на 3 300 000 €.

"Фотоволтаичната централа работи от април, 2012 г. Разположена е в равнинен район в централна северна България, на около 1 км от населено място.
Теренът е с обща площ от 50 000 кв.м., преотреден и с ПУП за фотоволтаичен парк. Панелите са разположени на 22 000 кв.м. с обща мощност 1.184 MW.Централата е свързана към електропровод с напрежение 20 kV чрез подземен кабел.
Има възможност и право на строеж на допълнителни мощности от 2 MW върху останалите 28 000 кв.м. Главната разпределителна уредба (ГРУ), в която се извършва меренето е изградена в тази част от имота и е предвидена за допълнително включване.
Панелите са от водещия световен производител SunSystem с 20-годишна гаранция, a интверторите – Fronius са с 10-годишна гаранция. Желязната конструкция е с променлив ъгъл (15-35°) по вертикала, което реализира 5-7% по-голям добив в сравнение с аналогични паркове. Пренастройване на панелите се прави 4 пъти годишно", пише в обявата.

В офертата се казва още, че средният годишен добив на електроенергия е около 1650 MW. Добрият добив се подпомага от постоянния полъх на вятъра, който охлажда панелите, поради което загубите са минимизирани.

"Предимството на тази инвестиция е, че тя вече работи успешно близо 8 години, а дългосрочната възвръщаемост се гарантира от подписан 20-годишен договор с електроразпределителното дружество с цена на изкупуване на произведената ел. енергия от 485.60 лв за 1 MW (без ДДС).
Дружеството има съществуващ кредит в размер на 1.2 млн EUR към Българска търговска банка.Средногодишната печалба, след приспадане на разходи, данъци и такси е в рамер на около 320 000 ЕUR", става ясно от офертата.

Листата на сложените на тезгяха бизнеси изобилства от мотели, хотели, ресторанти, къщи за гости във Велико Търново, село Арбанаси и околностите на старата столица. Цените варират от 150 000 до 500 000 евро.
Собственици искат 30 000 евро за търговско помещение в идеалния център на Велико Търново. Имотът е подходящ за офис, магазин, лекарски кабинет или за инвестиция. 

За продан е предложено също производство и продажба на винени сортове грозде в Лясковец. Цената, която се иска за наличните вино , грозде , лозови насаждения с различни сортове грозде, гроздобер , производство на грозде и винени сортове е 799 000 евро.

"Това е активно работещ и развиващ се бизнес от 21 години.Лясковец е известен с лозарството и винарството си район на България. Предлаганият за продажба дългогодишен бизнес е добре организиран и структуриран както в производствените процеси на винени сортове грозде, така и в реализацията на готовата продукция. Има добре подготвени кадри. Климатичните и почвени условия са благоприятни, което създава добри предпоставки за производство на качествена продукция.
Средно-годишният добив от масива с Каберне Совиньон е 120 000 кг., а от насажденията с Пино Шардоне – 140 000 кг.", пише в обявлението.

В офертата се уточнява, че са предприети стъпки за разширяване на бизнеса, като се затвори цикъла и се изгради винарска изба, в която да се преработва готовата продукция. С тази цел е направен технологичен проект за строителството на изба в пълна документация, както и отреждането на необходимата земя. В проекта е залегнало производството на бутикови количества бели и червени вина, включително такива, които да отлежават в дъбови бъчви. По проекта, освен предвиждането реализацията на виното да се осъществява на вътрешен и международен пазари, идейно е заложено и разработването на винен туризъм. Предпоставки за този тип реализация на продукцията са непосредствената близост на масивите с Велико Търново и с.Арбанаси, липсата на такъв вид туризъм в региона, както и познатата за туроператорите винена дестинация.За тази цел са проектирани дегустационни зали за интензивен поток от туристи. Обектът се намира на 1 км. от международното летище в Горна Оряховица. 

Срещу 280 000 евро се продава и язовир с прилежаща земя на 7 км.от Велико Търново. Според собственика парцелът е изключително подходящ за построяване на селище от затворен тип с еднофамилни къщи и апартаменти около водоизточника.

От публикувана обява става ясно, че за 35 000 евро се продава и емблематичен ресторант с гледка към крепостта Царевец в старата столица. Половин милион евро пък е цената на промишлен парцел с построено хале.

Болшинството от собствениците на въпросните бизнеси споделят, че причината за продажбата е кризата от 2020 година. Други казват, че при настоящите условия на пандемия трудно доставят суровини и материали, пазарите са се свили драстично, липсват и квалифицирани кадри. Някои не крият, че са се решили на крайната стъпка заради множеството проблеми, пред които е изправен бизнесът у нас, и невъзможността да се нагодят към постоянните промени и изисквания от страна на институциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони