Разрешиха продажбата на IQOS в САЩ

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) съобщи, че пет години след пускането на пазара и присъствие в 46 държави по света, разрешава продажба и в Щатите на т. нар. “система за нагряване на тютюн”, позната с търговското си наименование IQOS и произвеждана от Philip Morris.

„Системата за нагряване на тютюн“ е иновативно електронно устройство, което нагрява тютюневите късове, след което те произвеждат пара, съдържаща никотин. Американската агенция по храни и лекарства, която прилага строги маркетингови ограничения върху продуктите, за да предотврати достъпа и експозицията на младите хора, проучва продуктите на "Филип Морис" повече от две години и сега излезе с официално становище в полза на компанията.

Интересно е, че IQOS всъщност е първи продукт от иновативните тютюневи изделия, който агенцията разглежда.

"Въпреки че разрешаването на нови тютюневи изделия не означава, че те са безопасни, процесът на разглеждане и оценка гарантира, че търговията с тези продукти е подходяща за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Това включва как продуктите могат да повлияят на употребата на никотин и тютюн върху младите хора, както и потенциала на тези продукти да се превърнат в алтернатива за пълнолетните потребители на горими цигари", коментира Мич Целер, директор на Центъра за тютюневи изделия на FDA.

След официалното съобщение акциите на "Филип Морис" се повишиха с 1,5 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка