Разсадникът във „Врана“ с нови фиданки

Доброволци от една от водещите куриерски фирми у нас възстановиха и дървеното мостче в парк “Врана”.

Най-красивият парк на Балканите се изгражда през 1900 година

Порасналите дръвчета ще са за градините на София

Ценен природен обект

Нови 1200 фиданки бяха засадени на територията на парк “Врана”, където Общинското предприятие “Паркове и градски градини” възстанови разсадника с растения. Това съобщи директорът на предприятието Милена Васева. В засаждането участваха доброволци от известна наша куриерска фирма, а фиданките са осигурени от ГОРАТА. БГ. Възстановено е и дървеното мостче в парка. Дърветата са от вида дребнолистна липа -200 броя, червен дъб - 200 броя, бял и черен бор - 400 броя, бук - 100 броя, бреза - 100 броя и смърч - 200 броя.

Дръвчетата ще бъдат отглеждани от работниците на Общинско предприятие докато достигнат подходящ размер за засаждане в софийските градини и паркове.

“Врана” е един от най-красивите паркове на Балканите. Той започва да се изгражда през 1900 г. от цар Фердинанд I и в последствие доразвит от цар Борис III. Разсадниците, парниците и другите производствени площи са създадени заедно с парка, а изграждането им е било сложна за времето си задача.

Любопитната подробност е, че голяма част от семената и растенията за изпратени от всички части на света - за това “Врана” е изключително ценен природен обект. През 1903 г. е създаден алпинеумът “Далем”, кръстен на ботаническата градина в Далем, Германия. Водните растения в езерото с лотосите са събирани от целия свят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони