Разсекретиха архивни документи за атентата срещу Хитлер преди 80 г.

Хитлер

Руската Федерална служба за сигурност разсекрети нови архивни материали за обстоятелствата около опита за убийство на лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер, извършен преди 80 години. Сред тези документи са фотокопия от свидетелските показания на бившия началник на личната охрана на Хитлер, ръководител на службата за сигурност на Райха, групенфюрер Ханс Ратенхубер и бивш офицер от външното разузнаване на Третия райх, работил в Иран, хауптщурмфюрер Роман Гамота.
Те са дали тези показания на органите за държавна сигурност на СССР след Втората световна война.

Както припомнят руските медии, на 20 юли 1944 г. в щаба на Хитлер Волфшанц (Вълча бърлога) в района на Растенбург (Източна Прусия) е извършен най-известният опит за убийство на Фюрера. Той е резултат от антихитлеристкия заговор, известен като операция Валкирия, планиран от висши офицери на Вермахта.

Заговорът е насочен към убийството на Хитлер и свалянето на нацисткото правителство. Експлозията на бомбата във Волфшанц по време на срещата между Хитлер и армията на 20 юли 1944 г. обаче не решава проблема с елиминирането на нацисткия диктатор - той само е ранен. Заговорът се проваля, повечето от участниците в него са екзекутирани, а близките им - репресирани.
Ратенхубер изрично казва, че Хитлер е преживял нервен шок, който „се е изразил в ръкостискане“. По думите му „този нервен шок не е напълно излекуван, а напротив, през март-април 1945 г. (с наближаването на окончателното поражение на Третия райх) се засилва значително.

Според Гамота причината за „появата на опозиционни елементи в лагера на Хитлер“ е трудната ситуация, в която Германия се оказва благодарение на него.

Гамота изброява предпоставките на заговора: „провалът на плана за блицкриг срещу СССР и катастрофалното положение на германските въоръжени сили на източния фронт, поражението на германските войски на юг и оттеглянето на главния съюзник на Германия, Италия, от войната, поражението на немската подводница и надводния флот в Средиземно море и Атлантическия океан".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия