Разследването за смъртта на дете в хотелски басейн тръгва от нулата

Бащата на 13-годишната Сара от Германия отказва да стъпи в България

Делото за смъртта на 13-годишната Сара, починала нелепо след инцидент в хотелски басейн в Златни пясъци, се връща на Окръжна прокуратура. Това реши състав на Варненският окръжен съд на разпоредителното заседание и не даде ход на процеса за трагичния инцидент, станал преди 7 години.

Защитата на четиримата обвиняеми по делото настояваха за това с мотиви за процесуални нарушения, както и заради липсата на единия от тях, издирван до момента неуспешно и представляван от служебен адвокат. Тежкият инцидент с детето стана в пика на сезона на 11 юли 2011 г., когато по обяд руска туристка в басейна на 4-звездния хотел "Берлин" го е видяла на дъното и започнала да вика за помощ.

Спасителят скочил първи във водата и направил опит заедно с притеклите се на помощ и други хора да измъкнат момиченцето, чието тяло било засмукано от подовия сифон на басейна. От този капан успели да го освободят, едва след като помпите били изключени. Вечерта около 22.30 ч. Сара издъхнала в болницата и според съдебно-медицинската експертиза причината за фаталния изход е удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата дихателна недостатъчност, оток на мозъка и спиране на сърдечната дейност.

Сара е била на почивка с баща си Гюнтер Ернст, който по неофициална информация, я довел на морето у нас, за да поразсее малко мъката й по наскоро починалата й майка. Пред съда застанаха обвиняемите Кирил Я., ръководител на отдел на упълномощен представител на фирмата -изпълнител на строителството на басейна, Пламен К. като представител на строителния надзор и спасителят Мирослав К. Александър Г. като проектант в част "Технологична" е издирваният безуспешно подсъдим.

Този човек е от Мъглиж и изчезва в мъглата, явно трайно е в чужбина, коментира пред медиите един от защитата на останалите обвиняеми. Проблемът е, че дори в проектанската организация, в която е работил, не потвърждавали, че Григоров е част от екипа им, според обвинението.

По време на заседанието стана ясно, че бащата на Сара не иска да стъпи в България, не се е конституирал като частен обвинител, но не са потърсени други роднини и близки на жертвата, за да се възползват от това право. Гюнтер Ернст искал да знае само подробности за делото. Екип на немската телевизия АRD отразяваше съдебния процес в сряда във Варненския окръжен съд.

Коментари

Задължително поле