Разследването за убийството в Борисовата градина пред финал

Обвиненият Йоан Матев поиска да излезе от ареста

Оставиха го зад решетките

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста задържания за убийството на ученика Георги Игнатов, който бе наръган и издъхна на пейка в Борисовата градина. Инцидентът стана 2 юни 2015 г., а извършителят бе издирван 2 г. Единственият арестуван е Йоан Матев, който поиска по-лека мярка с мотива, че е задържан повече от 7 месеца.

“Желая да ми бъде наложена по-лека мярка, защото искам да завърша висшето си образование”, обърна се към съда Матев. Той е студент в Югозападния университет в Благоевград, обясни адвокатката му и посочи, че клиентът й не се е крил, а водил нормален живот и дори работил като манекен.

Съдът го остави в ареста, тъй като има достатъчно доказателства срещу него, че може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Сред доказателствата са показания на съучениците му, които твърдят, че след убийството бил засечен в тоалетната да сменя дрехите си. Освен това спрял да ходи на училище за дълъг период и свалил всичките си снимки от Фейсбук. Телефонът му бил засечен от мобилна клетка в района на убийството, точно когато Георги Игнатов издъхнал.

Две години убиецът бе издирван по записите от видеокамерите до БНР, които заснеха бягащо момче. Братът на задържания - Марсел Матев, е разкрил, че Йоан му споделил как убил Георги, докато опитвал да го ограби. Ножът, с който се предполага, че Георги е наръган фатално, бе открит в шахта до парка. Макар че по оръжието не са открити ДНК и отпечатъци на Матев, тройна експертиза е посочила, че това може да е ножът от убийството. Съдебно-медицинската експертиза пък е установила, че Георги не е умрял веднага, а е страдал, изпитвал е болки и е осъзнавал ужаса, обясни съдия Андрей Ангелов. Разследването на убийството е пред финал. Предстои предявяването на материалите и внасянето на делото в съда, обясниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право