Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Разследване за „българския Бърни Мадоф“ Цветан Василев е публикувано в над 1000 англоезични сайта

Разследване за Цветан Василев, озаглавено „Сред най-търсените от Интерпол: Българският Бърни Мадоф опитва да си купи свободата“ е публикувано в над 1000 англоезични сайта, сочи търсене на заглавието в Гугъл.

Материалът е препечатван основно в САЩ. Публикуван е от локални новинарски агенции в щати от всички краища на страната, както и от портали за икономическа информация и тематични сайтове в разнообразни други сфери.

Разследването, разпространено от North American Precis Syndicate, проследява пътя на Василев от 1995 г. до ден днешен, когато банкерът беглец организира лобистка акция в своя защита чрез иск по закона „Магнитски“.

Статията дава възможност на широката американска публика да се запознае с казуса на шефа на фалиралата КТБ преди администрацията на президента Доналд Тръмп да реши дали да отхвърли иска.

 

Текстът на разследването:

Сред най-търсените от Интерпол: Българският Бърни Мадоф опитва да си купи свободата

„Схемата на Цветан Василев беше толкова проста, колкото и дръзка: купува си банка и в течение на няколко години систематично източва активите й чрез сложна и непрозрачна мрежа от кухи дружества в частен бизнес, който той контролира.

Историята за възхода и падението на Василев започва през 1995 г., когато е назначен за ръководител на сделки с чуждестранна валута и ликвидност в Централна кооперативна банка; позиция, която заема до пролетта на 2000 г. По време на мандата си в банката Василев създава частна финансова компания „Фина С“ АД и постепенно прехвърля около 30 лоялни и лично подбрани подчинени от банката към Фина С. След като екипът е вече на мястото си, Василев прави своя ход.

През май 2000 г. Василев подава оставка от Централна кооперативна банка и скоро след това придобива Корпоративна търговска банка АД, която по това време има само 5.5 млн. долара активи. След като покупката е завършена, Василев е назначен за изпълнителен директор в Управителния съвет и по-късно за Председател на Надзорния съвет на банката.

Като председател на Управителния съвет и на Надзорния съвет, Василев не само диктува всяка сделка в банката, но и ги одобрява. Същевременно с поемането на банката Василев и неговите съдружници структурират сенчеста мрежа от местни и офшорни компании, които в крайна сметка са използвани за прехвърляне на активите на банката в мрежа от легитимни фирми, собственост изключително на Василев. Вече учредени, кухите фирми на Василев получават изключителен достъп до Банката и всичките й инвестиционни дейности.

Чрез този нечист съюз, Василев започва систематично да източва активите на банката чрез мрежата от кухи дружества и директно да ги прехвърля в новите си бизнеси. Ползвайки заемите чрез кухите компании, Василев финансира личните си бизнес предприятия, свободен от бдителния поглед на регулаторите. В продължение на години Василев ползва Банката, за да подкрепя личния си бизнес и все по-луксозния си начин на живот.

В допълнение към финансирането на личния си бизнес, Василев източва милиони долари директно в джобовете си, които стават все по-подплатени, под формата на заемни споразумения между Банката и различните кухи дружества, които са под негов контрол. Схемата е успешна отчасти поради съучастието на персонала на Василев и на няколко служители на „КПМГ България“ ООД, които помагат да се изготвят документите така, че дейността на Банката да се окаже над ограниченията.

Но, подобно на случая с Бърни Мадоф, тъй като схемата на Василев става все по-голяма, става все по-трудно да се обхване и в крайна сметка привлича вниманието на регулаторите. Скандалът за Корпоративна търговска банка АД избухна през юни 2014 г. В рамките на една седмица повече от 20% от депозитите бяха изтеглени от клиенти на Банката, а на 20 юни същата година Българската народна банка постави Корпоративна търговска банка АД под специален надзор. За Василев играта беше започнала.

За разлика от истинския Бърни Мадоф, който се е предал, Василев побягна; най-напред в Австрия и след това в Сърбия, където той остава, освободен от екстрадиция от българските власти. Когато мъглата се разсея, Василев и неговите съобвиняеми бяха обвинени в присвояване на 2,56 милиарда лева, което е равно на 1,51 милиарда щатски долара. Освен това Василев и трима бивши служители на Банката бяха обвинени, че са откраднали 207 милиона лева в брой, което е равностойността на 126,6 милиона щатски долара. Но вредите не свършват до там: съпругата на Василев Антоанета Василева също беше обвинена след дръзкото закупуване на дворцов имот на 20 км от Женевското езеро. Дори и дъщерята на Василев Радосвета беше въвлечена в скандала, официално обвинена в пране на пари през юни. И тримата членове на семейството са издирвани от международната полицейска организация INTERPOL.

От самоналоженото си изгнание в Белград г-н Василев сега възнамерява да се завърне под формата на международна кампания, която да убеди американските законодатели да активират Глобалния Закон Магнитски срещу главния прокурор на България и самите длъжностни лица, които разкриха измамата на Василев. Използвайки онова, което е останало от намаляващото му снаряжение, Василев нае лобист, базиран във Вашингтон и Бил Ричардсън, бившият губернатор на Ню Мексико, който е известен с това, че плати доста пари, за да предпази жена от разкриването на аферата им, докато е бил в кабинета. Като се има предвид неоспоримите факти за неговия случай, съчетан с отказа си да се защитава в България, Василев е изправен пред невъзможната задача да убеди Конгреса на САЩ да се обърне срещу българската и международната съдебна система, чрез които той е обвинен. Междувременно опозореният бивш губернатор на Ню Мексико и другите лобисти на Василев изглежда с удоволствие ще вземат всички пари, които могат да получат от падналата империя на Василев“.

Още по темата

 1. US-адвокатът Лойд Грийн за The Hill: Цветан Василев е обвиняем български бизнесмен, който опитва да избегне правосъдието "Внимавайте Законът Магнитски да не се превърне в меч срещу Америка"

 2. “Магнитски” не трябва да е билет за измъкване от затвора за Василев Налагането на санкции ще бъде обида за наследството на руския адвокат

 3. Адвокат Нейтан Хохман от международната правна кантора „Morgan, Lewis & Bockius LLP“: Цветан Василев използва „Магнитски“ едновременно като щит и сабя

 4. Американски лобизъм по български Цветан Василев и Бил Ричардсън направиха поредния „зелен“ дует

 5. Пукна се балонът „Магнитски“ 5 милиона долара струвала дружбата на Цветан Василев с Бил Ричардсън Василев си е подсигурил защита от американски лобисти, като в продължение на години е бил спонсор на „Атлантическия съвет“

 6. “Магнитски” – един от кьорфишеците на българския Майдан

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. А скоро ще има разследване за самата информационна агенция която е разпостранила тоя платен пасквил. Пеевски като няма нищо общо защо плаща на ПР агенции анонимници за пасквилите си. Да беше наел AFP, AP DW или някоя друга голяма а точно тия анонимници.

 2. Василев трябва да бъде докаран в чувал от Сърбия и да не види слънцето повече!

 3. Аре, бе? Верно ли? Пеевски и Боко не спират с долните инсинуации! Искат да ни убедят, едва ли не, че Василев е най – големия хитрец и е успял да измами цялата държава. Нали те го направиха такъв. ОПГто лично в първия си мандат на чело на държавата го изтреля на върха и сега се опитват да ни правят на балъци. Ама народа си е за е*ане, защото продължава да ги търпи и да си ги избира…

 4. Мадоф първоначално е призован като свидетел по делото на своя баща и след това е обвинен.Ако е знаел,че ще го осъдят на 150 години едва ли не би се скрил.Дарявал е крупни суми за президенските кампании на Демократическата партия.

 5. значи навсякъде знаят какъв чуден престъпник на свобода си имаме

 6. Темата определено заслужава внимание, най-вече с факта, че нашият фараон продължава да си прави каквото иска и си харчи крадените милиарди.

 7. И какво от това при положение, че май няма никога да успеят да го екстрадират и изправят в съда. Нека си го обвиняват в каквото си искат, не му пречат. Василев си е добре в Сърбия. Живее си спокойния живот, ходи си по ресторанти, както толкова, че цял свят вече разбра какви далавери е въртял и как е обрал спестяванията на българите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.