Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Планински спасители търсят ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна

Разследват зърнения бос само като ятак на Очите (обзор) Пуснаха от ареста Бенчо Бенчев, не е отпаднало подозрението срещу него за пране на пари

Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев бе освободен от ареста без обвинения. Снимки: Труд

Решават за обвинения до дни

Зърненият търговец Бенчо Бенчев и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас бе пуснат от ареста без обвинения и се скри в именията си в Карнобат. Той, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и още 5-ма души бяха задържани в Истанбул заедно с издирвания несебърски бос Димитър Желязков-Митьо Очите и върнати от турските власти.

След разпитите им като свидетели, всички те са освободени. Не са открити доказателства, че участват в организираната престъпна група за рекет, палежи, побои и наркотици на Митьо Очите. Материалите, които ги уличават като ятаци на търсения от Интерпол, са отделени в друго досъдебно производство и предадени по комептентност в Районна прокуратура-Бургас. Там е сформиран екип от прокурори и следователи, който да разследва Бенчев, Узун и останалите за престъплението лично укривателство. По закон то се наказва със затвор до 5 години, но не и с по-голяма присъда от тази, която получи опиталият да избяга от правосъдието.

Митьо Очите е бил прекаран от Гърция в Турция с микробус на една от фирмите на Бенчев. Пътувал е от Солун до Истанбул с Бенчев и търговеца Йовчо Домусчиев. Там Очите се настанил в една от стаите, резервирана от Несрин Узун на имената на Бенчев и Домусчиев.

„Нужно е технологично време за пристигане на материалите, не по-рано от петък колегите в Бургас ще могат да предприемат действия по разследването”, каза пред „Труд” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Бенчев е акционер в охранителната фирма „Аркус Секюрити”, в която Очите твърди, че работи като консултант. В неделя при обиските в дома и офисите на Бенчев са намерени документи, които показват, че се води черно счетоводство и суми, които са били отчислявани на Очите. Затова и към момента от Бенчев не са отпаднали подозренията за евентуално участие в пране пари от престъпна дейност. В тази посока обаче тепърва трябва да се разследва от счетоводни експерти.

 

Бенчо Бенчев пред Труд:

Хотелът не е мой, че да укрия някого?

Бенчо Бенчев– Г-н Бенчев, как се озовахте в Истанбул с Митьо Очите?
– Нищо от това, което се изписа, не е вярно. Когато разследването приключи, ще стане ясно, че всичко е един балон, но сега то тече и не искам да давам подробности.

– Но защо бяхте там?
– Когато него са го арестували, аз не бях там. Отидох по-късно и се обадих да попитам какво става и те веднага ни прибраха и нас.

– А вярно ли, че Желязков е бил във вашата стая?
– Резервациите ги направи Несрин Узун. Казват че съм го укривал (Митьо Очите б.а.)…Хотелът да не е мой, че да съм го укривал?

– Верно ли е, че с Несрин Узун сте имали срещи по бизнеса ви с киви?
– Да, имахме работна вечеря.

– У дома ли Ви намираме?
– В Карнобат съм, не съм си у дома… Оказах се в неподходящото време на неподходящото място. Случайност, която разбира се не е в моя полза.

 

Справка в Държавен фонд „Земеделие” показва

Съдружник е в 15 фирми

Фирмите му получавали по 120 000 лева агросубсидии на година

Офисите на БСП на ул. „Фердинандова” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, защото имало опасност да го спрат.  Снимка: Труд
Офисите на БСП на ул. „Фердинандова” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, защото имало опасност да го спрат. Снимка: Труд

Фирми на Бенчо Бенчев са получавали земеделски субсидии, показа справка на “Труд” в регистъра на ДФ “Земеделие”. За 2017 г. фирмата му “Агро Астера – 2” ООД е взела малко над 120 хиляди лева по Схемите за единно плащане на площ и за зелени директни плащания. За 2016 г. същата е прибрала приблизително 114 000 лева. В нея Бенчев е съдружник със сина си – Георги Бенчев и Господин Русев.

За последните две години субсидии по тези схеми е получила и друга фирма на Бенчев – “Агро Астера” ООД, но далеч по-скромните суми от по близо 2 600 лв. Тук общинският съветник е съдружник с Неджми Мустафа Узун. Заедно двамата държат и фирмите “Екотур – Странджа” ООД и Зарк ООД, както и вече обявената в ликвидация – Блу Рокс ООД. Една от фирмите е за отглеждане на жълто киви.

Справка в Търговския регистър показва, че Бенчо Бенчев е собственик на ЕТ “БЕНМАР – БЕНЧО БЕНЧЕВ” и е съдружник в други 15 фирми. Той е и член на Съвета на директорите на “СОРТОВИ СЕМЕНА” АД.

Говори се, че бизнесът му е започнал от кораб със зърно, който изнесъл през бургаското пристанище през 1990 г., когато спечели за 40 дни 1,6 млн лв. В Карнобатско той има собствени взети на аренда стотици декари зърнени насаждения, но развива и друг бизнес. През годините е бил съсобственик на дискотеки. Като строителен предприемач е направил е няколко сгради в Бургас, като най – красива сред тях е тази срещу Морската градина. През 2007 г. Бенчев се похвали, че ще строи квартал в центъра на Виена – 12 жилищни сгради, но после за този негов проект нищо не се чу.

 

На местния вот през 2015 г.

Опитал да играе с две партии

Внесъл фалшива подписка в ЦИК

Бенчо Бенчев е опитал да регистрира партията си “Обединение Достойна България” за местните избори през 2015 г. На вота самият той е в общинската листа на БСП от гражданската квота. Документите са приети на 9 септември, но на следващия ден ЦИК заличава регистрацията, след като ГРАО установява недостатъчно валидни имена в необходимата по закон подписка.

Създадената през 2004 г. “Обединение Достойна България” е в списъка с 31 партии, за които преди година прокуратурата поиска прекратяване заради неучастие в избори през последните пет години. До момента все още няма обнародвано съдебно решение за заличаването й. През 2015 г. Бенчев става общинар от БСП с 286 преференциални гласа, с които успява да запази петото си място в разместената заради предпочитания листа. През 2011 г. е избран за съветник отново от петото място в листата на социалистическата партия. През 2007 г. е на второ място в листата на коалиция “Възраждане” (”Обединение Достойна България” и партия “Рома”), която получава 1147 гласа и не класира съветник. През 2003 г. влиза за пръв път в местния парламент от третото място в листата на партия “Сдружение за Бургас”.

 

От БСП отричат

Скандал с дарения – на кого и колко

Не фигурира като дарител

Офисите на БСП на ул. „Фердинандова” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, защото имало опасност да го спрат. Снимка: Труд

От 20 000 до 50 000 лв. е дарил Бенчо Бенчев само за последните избори, каза общинският съветник от БСП в Бургас Чанко Мирчев. Според него с парите били плащани предизборни прояви. Два часа по-късно, когато стана скандал, че името на Бенчо Бенчев не фигурира в списъка на дарителите на БСП, от местната структура заявиха, че ако някой е вземал пари от Бенчев, то е било в лично качество. Социалисти твърдят, че зърненият бос финансирал бургаската структура на “Съюза на пенсионерите 2004 г.” От ГЕРБ обаче подозират, че даряваните от Бенчев пари били записвани на подставени лица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Мдаааа, то защото всеки през 1990 можеше да изнесе кораб със зърно просто ей така, щракаш с пръсти и готово….
    От подобни “биснесмени” сме на това положение.
    Всички са маскари, ама нейсе

  2. Станимир!!–Спомни си кой беше на власт през 1990г. СДС и мавъра Костов, нали?? Те извършиха бандитската приватизация с участие на настоящия лидер на БСП, К. НИНОВА.

  3. Дреме му вероятно от подобно обвинение водещо до условна като неосъждан,още по-малко за даренията неотчетени от получателите им,но може да остане в историята като един от не многото случаи той да е осъден за укривателство,а Очите оправдан по повдигнатото му обвинение.Не ми е ясно що се вълнува толкова,вероятно не е свикнал някой да му търси сметка или егото му е засегнато или е свикнал все да язди бял кон и дума лоша да не чуе.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.