Разследват Майкъл Флин за тайна сделка с Турция за екстрадирането на Гюлен

Американските власти разследват бившия съветник по националната сигурност в Белия дом Майкъл Флин за това дали са му били предлагани милиони долари в замяна на екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен в Турция.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва среща между Флин и високопоставен турски държавен представител няколко седмици след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, съобщи NBC News.

Според информацията по време на срещата е било обсъждано евентуалното изплащане на 15 млн. долара в замяна на това Флин, щом започне работа в Белия дом, да осигури депортирането на Гюлен.

Разговорът с турския е представител е включвал и начини извеждането на Гюлен от страната, включително с частен самолет до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава друг враг на турската държава – лидерът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

Флин също така е трябвало да помогне за освобождаването на свързания с Ердоган бизнесмен от турско-ирански произход Реза Зараб, който е арестуван в Маями през 2016 г. по обвинения в това, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции. Бизнесменът е арестуван без право на гаранция и може да получи присъда до 30 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията срещу него в нарушаване на санкции и пране на пари.

Въпреки че работата му е съсредоточена основно върху Русия, Мълър има широки правомощия, задълбавайки се в дейността на Флин като съветник на Тръмп.

Флин, който е пенсиониран военен, оглавявал Агенцията за военно разузнаване на САЩ, стана съветник по националната сигурност на Тръмп, след като официално пое президентския пост на 20 януари тази година. Той обаче беше принуден да напусне само три седмици по-късно заради обвинения за негови връзки с Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка