Разследват пиян, алармирал тел. 112 за измислена сделка с наркотици

Заради фалшивия сигнал мъжът ще бъде глобен

Полицията в Разград издири мъж, подал анонимен сигнал за продажба на наркотици пред хранителен магазин в село Ясеновец. Обаждането на „будния” гражданин е получено към 13 часа в сряда на тел. 112. То звучало достоверно и към селото били насочени полицаи, които не намерили данни за сделка със забранени вещества, но открили пияния Н.М. (64 г.).

Официално не се съобщава, но се предполага, че той се е обадил от личния си мобилен телефон. Дали на почерпения мъж му е доскучало и е решил да провери как реагира полицията или е имал „зъб” на някого и смятал да го топи, ще покаже проверката, която е започнала по случая.

От полицията в Разград напомнят, че при фалшиви сигнали на тел. 112 се налагат санкции. Глобите за ползване на линията не по предназначение са от 200 до 1000 лв. Когато се подава сигнал за бедствие, катастрофа и други, минават в горната граница от 2000 до 5000 лв., допълват от полицията.

При фалшиви обаждания, ангажиращи службите за спешно реагиране, пък глобите вече са от 10 000 до 20 000 лв. Дължи се и обезщетение за причинените вреди, тъй като линейки и пожарни хвърчат да спасяват хора в беда, каквито няма, докато други наистина имат нужда от помощ.

От полицията обръщат внимание на гражданите, че тел. 112 не е линия за подаване на сигнали за повредени светофари, спрели ток или вода и други от този тип.

Коментари

Задължително поле