5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувало две досъдебни производства срещу собственици на къщи за гости в Еленския Балкан, които собствениците са получили и ползвали не по предназначение европейски пари от фонд „Земеделие“, научи „Труд“.

След грандиозния скандал с имотите построени с евросредства през миналата година бе обявено ,че къщите във Великотърновска област са пет и трябва да връщат на разплащателната агенция 1,3 млн.лв. Оказва се обаче,че става въпрос за къщи в селата Стара речка и Каменари, а общата сума, получена от двете фирми е 600 000 лева. Субсидията за имота в Стара речка е от близо 400 000 лева и е отпусната от фонд „Земеделие“ във Велико Търново.

Парите за няколко къщи за гости в Стара речка били дадени през 2012 г. Фондът одобрил 400 000 лева за няколко къщи,но след извършване на строителните дейности били посочени счетоводни книжа за 700 000 лева. Освен това се оказало,че майката на хотелиера и неговата жена управлява дружеството,което е построило въпросните къщи и по смисъла на закона двете фирми били свързани лица.В момента по този случай е образувано досъдебно производство и са назначени куп експертизи и проверки ,но повдигнати обвинения няма.

Сигналът от фонд „Земеделие“ за съмнения за измама с европари за случая в Каменари е пуснат до прокуратурата още през 2016 г. Четири години по-късно по случая е образувано досъдебно производство за получаване на 195 000 лева за къща за гости. Реално обаче такава не е дори построена,а получателите на сумата не са заявили пред фонда изплащане на другите 50%. Въпросната фирма пък е доста мистериозна и фантомна. След множество прехвърляния на различни адреси на седалището на дружеството, то било продадено за 100 лева на жена с адрес в Албания. Проверяващите от фонда още през 2016 г. са алармирали държавното обвинение за въпросната измамна схема,по която са взети 195 000 лева.

Големият шум за проверка на 23 къщи за гости във Великотърновска област, вдигнати с европейски пари, провокира още преди месеци много публични изяви на екипи от проверяващи. Бяха канени и представители на медиите на място по време на инспекциите. Съобщено бе дори,че със съпругата на енергиен шеф е свързан комплекс за селски туризъм в село Благоево, община Стражица, построен с над 215 000 лв. Разследващите обаче не разполагат с доказателства за нарушения по казуса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.