Разследват трагичния инцидент с изчезналите наши моряци от "Стара планина"

Снимка: БТВ

Параходство „Български морски флот” сезира Варненска окръжна прокуратура

До 14 ч. в петък продължи издирването на двамата български моряци, които 9-метрова вълна изхвърли фатално зад борда на кораба "Стара планина" в Норвежко море. Трагедията е станала в 8.30 часа сутринта в четвъртък, когато бълкерът е плавал от Мурманск в направление Констанца.

Веднага след сигнал за бедствието е била извършена спасителна операция с 2 хеликоптера на Норвежката брегова охрана, която е прекратена късно вечерта без резултат. Кап.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство-БМФ, собственик на кораба, е разпоредил той да остане и на другия ден до обяд в района на инцидента с надежда да бъдат евентуално намерени телата на двамата моряци.

Водят се разследвания от полицията в Норвегия, както и от страна на Администрацията на флага, в случая Малта. Тепърва ще събираме свидетелски показания и ще водим собствено разследване, каза за "Труд" кап.Калчев.

Компанията е сезирала и Варненска окръжна прокуратура. Двамата български моряци от 19-членния екипаж изчезнаха при много тежки метерологични условия, духал е постоянен вятър със скорост 20-25 м/сек, имало е 9-10-метрови вълни, температурата на водата е била 5-6 градуса.

Вълните са били толкова големи, че забавяли движението на кораба до човешки ход, обясни изпълнителният шеф на БМФ. Норвежкото издание Nettavisen съобщи, че двамата моряци не са имали спасителни жилетки, когато вълна залива палубата и те падат зад борда на бълкера.

"Обичайно при такива условия не би трябвало да има хора на палубата, защо двамата са били там, предстои да разберем. Възможно е да е имало сериозна причина за това", каза още кап.Калчев. В деня на трагедията са информирани семействата и близките на изчезналите моряци. Засега няма публична информация за тяхната самоличност и откъде са. Сезирането на Варненска окръжна прокуратура, а не на Софийска градска прокуратура в случая, е по местоживеене на двамата.

Последно моторен кораб „Стара планина“ е инспектиран на 9 декември 2019 г. за съответствие с изискванията на флага на Република Малта и на Държавния пристанищен контрол на Норвегия във връзка с Парижкия меморандум за разбирателство, в т.ч. за съответствие с изискванията за морска безопасност. И двете инспекции са завършили без забележки от страна на контролните органи, съобщиха от пресцентъра на БМФ.

Коментари

Задължително поле