Разследват Цеките в пет държави

Стефан Найденов (в средата) със синовете си Цветомир (вляво) и Боян.

Собствениците на Еfbet плащат над 1 млн. евро за нова дигитална платформа, ще разполагат с лични данни на клиентите си

Подозират Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян в пране на пари, неплащане на данъци в изключително високи размери и връзки с престъпни лица и дейности

Цеката е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС-II-VI по линия на 6-то управление. Неговото досие е старателно унищожено в началото на Прехода по изричното нареждане на вицепрезидента ген. Атанас Семерджиев

Великобритания, Гърция, Малта, Италия и България проучват бизнеса на семейството

Бащата Стефан Найденов дълги години е активен агент на ДС. „Алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи“, казва неговият вербовчик

Семейство Найденови влезе в епицентъра на много притеснителни информации в интернет пространството в последните седмици. Фамилията е известна от десетилетия, че се занимава официално с хазартен бизнес. Различни източници на медии обаче хвърлят друга светлина върху тях.

Според сайта Wowmedia.bg на 4 октомври агенти на ДАНС са направили изненадващо нахлуване в офисите на една от най-големите хазартни компании у нас, работеща под търговската марка Efbet. Агенцията се позовава на свои проверени източници от службите. Акцията се е състояла основно в централния офис на букмейкъра на бул. „Джеймс Баучер“ 20 в столичния квартал „Лозенец“, но успоредно са били проверени и други локации, свързани със собствениците на компанията - Стефан Найденов Найденов и синовете му Боян Стефанов Найденов и Цветомир Стефанов Найденов.

Освен в Efbet тримата са съдружници в още десетки други дружества, които притежават лиценз за хазартна дейност. Според информациите агентите на ДАНС са реагирали след дълго разследван сигнал за серия нарушения на Закона за хазарта и Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Подозрения

Контраразузнаването ни било сезирано и от партньорски служби от Европа за осъществяване на пране на пари от Боян и Цветомир Найденови.

У нас тримата са обект на проверка за укриване на данъци и ощетяване на държавата със стотици милиони левове. Също по неофициални данни от службите триото е разследвано и заради нерегламентирани контакти с лица от организираната престъпност в България и чужбина, като дори се проверява и връзка на Боян и Цветомир Найденови с хора, свързани с италианската мафия.

Върви и разследване на службите в Малта, България и Италия, твърди wowmedia. bg за нерегламентирана хазартна дейност на фамилията. Тримата българи били заподозряни в пране на пари, неплащане на данъци в изключително високи размери и връзки с престъпни лица и дейности в няколко европейски страни.

Според UK24news. co. uk Стефан Найденов е кадър на бившите комунистически силови структури в България и отдавна е обект на наблюдение от много специални служби. А контраразузнаването ни било сезирано от партньорски служби от Европа за осъществяване на пране на пари от Боян и Цветомир Найденови.

Схема с данни

Братята Найденови се оказват забъркани и в мащабна търговия с лични данни, съобщава сайтът „Само истината“. Медията се позовава на дългогодишен служител на дружеството, който сигнализира за куп нередности отвътре.

За да точат лични данни на хилядите си клиенти, собствениците на фирмата дори са се заели с разработката на напълно нова дигитална платформа, която предстои да бъде интегрирана до средата на ноември в системата на „Efbet“. Тя ще дава възможност на дружеството да събира още по-голям и специфичен обем от информация за своите клиенти. Изпълнител на дигиталната платформа е дружеството „Девреалм“ ЕООД с управител Христо Пенчев, както и свързаните с него компании „Атов Деев“ ЕООД с управител Константин Динев, „Уинър геймс“ ООД и „Ей Би Сълюжънс“ ЕООД с управител Александър Ботов, се посочва в сигнала на служителя.

Официалната цел на новата платформа е да направи компанията по-конкурентна в България и чужбина, но истината е, че Цветомир и Боян Найденови всъщност работят по стар балкански тертип и мислят единствено как биха могли да спечелят бързи пари, пък било то и в ущърб на компанията, която управляват. Действията им, разбира се, вещаят неминуемо цялостен провал на дигиталния бизнес на Efbet, но двамата братя мислят за по-важни неща - като например, коя компания в чужбина да изберат, за да продадат всички лични данни на клиентите си.

Братя Найденови официално твърдят, че чрез фирмата си „Гейпром“ ще платят над 1 милион евро за разработката на новата дигитална платформа (850 хиляди евро начален договор и около 240 000 евро с анекс от март 2019 г.), но реално цената е многократно завишена с цел официализиране на приходи. Нещо повече - дори месечната цена за поддръжка на платформата е драстично завишена, като официално тя е 35 000 евро, при реална стойност 17 000 евро, твърди източникът.

Благодарение на тази нова разработка, от следващата година Цветомир и Боян Найденови ще разполагат с основните данни на клиентите си като електронна поща, три имена, ЕГН, потребителски навици и още ред специфични детайли. Двамата бизнесмени вече са били забърквани в подобни схеми, но от 2020 година те се готвят да продадат цялата база данни на компанията на фирма в чужбина, като цената варира и достига до 3 евро на активен потребител. Реално, цената на личните данни на клиентите на Efbet е неоценима, да не говорим за щетите, които едно подобно действие би донесло на компанията.

Агент Николов

На свой ред Lupa.bg пише, че в момента срещу хазартните босове се водят разследвания в Гърция и Великобритания.

Стефан Найденов, известен с прозвището си Цеката, се оказа важен агент на митичната Държавна сигурност. Той е донасял години наред за 6-и отдел на тайната комунистическа полиция, съобщава сайтът lupa. bg, позовавайки се на „Нюзбокс“. Псевдонимът, който Найденов е ползвал, е Николов, показва официална справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Комисията го е огласила два пъти като агент. Първата с Решение 72 от 03.08.2009 година, а втората е Решение 2-528 от 29.06.2015-а. И двете са извършени на основание чл. 26 ал.1 т.2 от Закона за принадлежност към ДС и в частност по чл.3 ал.2 т.11 за „еднолични търговци, които организират хазартни игри; членове на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристи на юридически лица, организиращи хазартни игри“.

Стефан Найденов е бил дълги години активен агент. Той е бил вербуван от служителя на ДС Кр. Кръстев още през 1980 г. и е снет от отчет чак десетилетие по-късно.

Цеката е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС-II-VI по линия на 6-то управление. Неговото досие е старателно унищожено в началото на Прехода по изричното нареждане на вицепрезидента ген. Атанас Семерджиев. Тогава десетки хиляди доноси и досиета са изгорени. Все пак обаче е останало картончето на агент на въпросния хазартен бос. Как обаче става вербовката за специален агент на един от най-големите днешни хазартни босове у нас?

Историята

Стефан Найденов - Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг, и до днес е само със средно образование - факт, с който се гордее. За първи път той влиза в полезрението на МВР като лице, което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друга страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер, чужденци и българи. Така се стигнало до момента, в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като „алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС“. Кръстев допълва в аргументите си пред ДС, че Найденов е „безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив“ - все качества, ценени от службите. Вербовъчната беседа е проведена успешно на 23 август 1980 година и на агента е даден псевдоним „Николов“, който той си харесва.

Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите. На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат - агента, като основен въпрос е, лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първият държавен ръководител.

През следващите години агент „Николов“ проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия дори и за свои семейни близки. За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

Настоящето

Днес ситуацията е друга - Цеката и синовете му Боян и Цветомир Найденови се представят за културни меценати и се хвалят по медиите със своя принос за развитието на българския спорт. Едно само по себе си напълно комично твърдение, особено погледнато в контекста на твърдението на Цветомир Найденов, че още през 1990 година той лично бил участвал в основаването на „Еврофутбол“. Интересно как този 17-годишен по това време „късен пионер“ е имал знанията, за да развие подобен тип дейност? Най-вероятно е посещавал извън училищен СИП.

Друга тема е, че най-обикновена проверка в регистъра показва, че „Еврофутбол“ е регистриран през 1993 година и сред собствениците му няма, ни Цветомир, ни Боян. Ама какво пък толкова? Измислят си хората биография. Друга смешка, която Малката Цека обича да разказва пред медиите, е твърдението му, че бил пуснал първия си тираж на 6 октомври 1990 година. Твърди смело и категорично в интервю пред сайта BETinBULGARIA. COM, въпреки че тази дата варира. Наскоро в свое интервю пред онлайн медия Цветомир заяви същото, с „лека подмяна“ на датата - 10 октомври 1990 г. Дребен детайл? Може би като този как пионерът Цветомир успял едва 17-годишен да заложи основите на спортните залагания у нас. Разбира се, въпросното твърдение даже и за шега не става.

Както и историята за това как комунистическите служби помогнаха на един дребен „барбутаджия“ да стане собственик на една от най-големите хазартни компании у нас - Efbet.

Убийството на Динов

Вследствие на всичко пострадали от действията на семейство Найденови през годините твърдят, че тримата са съсипали много съдби. И са пратили в дълбоко забвение всички, които по някакъв начин са им пречели във времето. Един случай и до днес, цели 7 години по-късно, продължава да се разказва само от ухо на ухо, като никой не смее да изрече на висок глас подозрението, че може би Цеката и синове имат нещо общо с убийството на бизнесмена Йордан Динов, разстрелян показно на 4 април 2012 година на улица „Кирил и Методй“ в София. За случая е заведено дело за оперативна разработка в отдел „Убийства“ в СДВР. Точно по това време в СДОТО пък е прихванат разговор между Цеката и служител на МВР на тема „укриване на данъци“. От същия разговор на служителите в МВР им става ясно, че Цеката може би има отношение към „поръчката“ на убийството на Динов.

Пак по това време в МВР се получава и сигнал, че Цеката е поръчал да се постави взрив пред ресторант „Кошарите“. По това време Найденов е в много лоши отношения със собственика на популярното заведение Коко Динев.

През няколкото следващи години и двата сигнала срещу Цеката потъват в прашните шкафове на СДВР и ГДБОП. Така и МВР никога не предприема нищо конкретно, за да разкрие има ли връзка Цеката с убийството на бизнесмена Динов и с взрива срещу Коко Динев.

Всъщност на улицата никой не се съмнява, че това е така. Официално обаче, резултати няма. Семейството на Йордан Динов най-вероятно никога няма да получи възмездие за онази сутрин, в която 40-годишният мъж е брутално разстрелян до Агенция „Митници“. Със смъртта му представителят на конкурентната на Efbet - фирма Planet win-365, изчезва завинаги и освобождава терен на Цеката и любимите му синове. Но може би времето на „залозите“ на позиции „там, където трябва“ е изтекло и предстои да се извадят много скелети от гардероба. Кой знае? Във всеки случай лъскавата завесата пред Efbet започва да се отваря.

Коментари

Задължително поле