Световноизвестен американски журналист става Почетен доктор на ВТУ

ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий"

Връчването на инсигниите на Ерик Уайнър ще е на 17 юни

Световноизвестният американски журналист,писател и пътешественик Ерик Уайнър става Почетен доктор на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Тържествената церемония по връчването на инсигниите ще е на 17 юни. Академичният съвет на Великотърновския университет, по предложение на Филологическия факултет, единодушно присъди званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на Ерик Уайнър. По време на събитието проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, ще представи житейския и професионален път на Ерик Уайнър.

Ректорът проф. Хр. Бонджолов пък ще връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за полученото отличие, а в края на ритуала ще му подари копие на патронната икона на Университета.

Академичното слово на Ерик Уайнър, което той ще произнесе на официалната церемония, е на тема „В търсене на мъдростта“.

Високото отличие на Великотърновския университет се присъжда на Ерик Уайнър за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, както и по теми за духовните измерения на живота в нашето съвремие, за преклонението пред книгата и за популяризирането на пътеписния жанр.

Ерик Уайнър е известен журналист, писател, пътешественик, личност със собствени позиции по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси. Автор е на книги, отразяващи различни позиции за живота и за духовните му измерения в нашето съвремие, които са възприети и приветствани от много хора по света. Пътуванията на Уайнър обхващат около 40 държави от всички континенти, с различни цивилизационни традиции и политически системи.

Написаното е калейдоскоп на културно-историческото, географско и човешко многообразие на света, опознато от позицията на съвременен интелектуален пътешественик, който иска да намери отговорите на универсални човешки въпроси – щастието, представата за бога, загадката на гения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България