Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Стопанска постройка и фураж изгоряха след запалване на сухи треви

Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Най-малко месец ще продължи забраната за ползване на водата в село Казанка

Мъж връхлетя с кола върху возилото на новия на бившата си

Шофьор блъсна две деца и избяга от произшествието

Мая Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цените

Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Разходите ни растат повече от доходите Сметките за ток, вода, отопление и обзавеждане на дома се повишават с близо 10%

Средно за храна и безалкохолни българинът е отделил 388 лв. през второто тримесечие на тази година. Снимка: Булфото

Увеличават се харчовете за здраве и транспорт

Разходите ни растат повече от доходите през второто тримесечие на тази година, отчете Националният статистически институт.

Общият доход средно на лице от домакинство стига 1 355 лв. и спрямо същия период на 2016 г. се повишава с 9,4%. Общият разход на човек е 1 195 лв. и се увеличава с 11,1% на годишна база.

Най-висок дял продължава да има доходът от работна заплата – 56,7%, следван от пенсиите – 26,3%. На годишна база доходът от самостоятелна заетост нараства с най-бърз темп – от 74 на 93 лв. (с 25,4%), следван от този от работна заплата – от 679 на 769 лв. или с 13,3%. В същото време доходите от пенсии намаляват от 363 на 356 лв.

Над 32% от заплатата ни отива за храна, а 16,4% – за сметки за ток, вода, отопление и обзавеждане на дома, показва статистиката. В сравнение с година по-рано най-силно нарастват разходите за разнообразни стоки и услуги – от 42 на 54 лв. (с 27,8%), както и за здравеопазване – от 63 на 69 лв. (с 11,1%). За транспорт и съобщения харчим средно по 135 лв. за 3 месеца, което е с 11,2% повече спрямо април-юни 2016 г. Сметките за дома се увеличават от 178 на 196 лв. или с 9,6%, а за храна и безалкохолни напитки – от 357 на 388 лв. Повече пари ни струват и алкохолните напитки и цигарите – от 51 на 53 лв. (с 4,3%).

За периода април-юни делът на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 0,7 процентни пункта, а делът на разходите за данъци и социални осигуровки се увеличава с 1,4 процентни пункта.

 

Минаваме на мляко и плодове

Намалява консумацията на хляб и месо

Българите консумират повече яйца, прясно мляко и плодове, показва статистиката за второто тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година.

В същото време намалява консумацията на хляб и хлебни изделия, месо, кисело мляко, сирене, картофи и зрял фасул. Без промяна остава потреблението на зеленчуци и месни произведения. Българинът е консумирал средно 21,6 кг. хляб и хлебни изделия и 8,2 кг месо, показват данните за втората половина на тази година. Консумацията на сирене на член от домакинството е 2,9 кг, на плодове – 8,7 кг, а на зеленчуци – 18,2 кг.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Директният извод е – обедняваме с още 10% – да ни е честит поредният мандат на “управление” , пардон – обедняване – Борисов 3 .

  2. Сметките за електричество преди 3 години бяха 100 лева, а сега са 250 лева на месец, лектрическите уреди са същите, само сметките порастнаха в пъти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.