На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Разчетоха писмо на дявола, написано от монахиня За разшифроването на текста учените използват софтуера на различни разузнавателни служби

Преди повече от 300 години сестра Мария Крочифиса твърди, че е била обладана от дявола.

Според легендите има още две писма, написани по сходен начин

Възможността човек да бъде обладан от демонични сили се среща в почти всички религии. Последният пример за такъв феномен е подплатен с научно доказателство.

След над 300 години, учени от Центъра за наука „Лудум” в Катаня успяват да дешифрират писмо от сестра Мария Крочифиса дела Концесион, която твърди, че е била обладана от дявола. Работата на учените до момента разкрива, че в писмото се говори за връзката между Бог, Сатаната и хората.

Предполагаемото място на написването на писмото е манастирът на Палма ди Монтечиаро. Историята гласи, че на сутринта монахинята се събудила с пръски от мастило по ръцете и нощницата си и твърдяла, че през изминалата нощ е била обладана от самия дявол. Сестра Мария обяснява как е била принудена от демона да напише посланието, което гласи:„Бог мисли, че може да освободи смъртните. Тази система не работи за никого…Може би сега, Стикс е сигурен.” Стикс в древногръцката митология е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес. Тя е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Сатаната продължава с „наставленията” и се опитва да убеди монахинята да изостави вярата си, като твърди, че Бог е просто човешка измислица и че Исус и Свети Дух са „мъртви тегоби”.

През 60-те години на XX век, манастирът, в който е писано писмото, обявява едномесечна почивка за монаха, който успее да разчете посланието, но опитът остава без каквито и да е резултати. В днешни дни за разшифроването на текста учените използват софтуера на различни разузнавателни служби, в чиято база данни са заложени символите от древногръката, арабската, латинската азбуки и рунически писмена. Чрез използвания алгоритъм учените изненадващо установяват, че монахинята е владеела езика си доста добре. Експертите дават частична причина на феномена, изхождайки от предполагаемата диагноза на монахинята за биполярно разстройство, което може да обясни халюцинациите и заблуждението на разума.

Директорът на център „Лудум” – Даниеле Абате издава хипотезата си, че точната азбука е измислена от самата монахиня, която всъщност е била запозната с няколко езика и дълго време е изучавала лингвистика.
Любопитен факт остава легендата според, която има още две писма, написани по сходен начин. По една или друга причина, съществуването на такива писмени документи не е оборено.

 

Близки срещи със злите сили

Екзорсизъм срещу обладани от тъмни духове

Молитвата – спасение за покварени души

Роналд Доу, в който през януари 1949 г. се вселява нечиста сила след използване на дъска за духове
Роналд Доу, в който през януари 1949 г. се вселява нечиста сила след използване на дъска за духове.

За да се справи с лошите духове, всяка религия намира начин: четат се молитви, извършват се ритуали на различни магии или заклинания. Ето два от най-известните примери, които историята пази.

През 1906 г. Клара Германа Селе е студентка в мисията на Св. Михаил Южна Африка. Селе споделя на близки, че когато е била на 16 години е сключила договор с дявола. По време на ексзорсизъм 170 души наблюдават как тялото й се издига над земята. Твърди се, че в рамките на два дни духовниците успяват да прогонят злите духове.

„Истинската” история зад романа и последвалият холивудски филм ”The Exorcist” е вдъхновен от тази на Роланд Доу. Той опитва да се свърже с покойната си леля чрез дъска за викане на духове. След тази случка в къщата на Роланд се появили необясними драскания по стените. След време думите сякаш били издълбани в кожата на момчето. Семейството му прибягва до ексорсизмът, а след прилагането му над 30 пъти, Доу бил изцелен.

 

Най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни

„Дяволската библия“ – „осмото чудо“

Книгата има дялове за граматика, строителство, йерархия при светците и ангелите и много други.
Книгата има дялове за граматика, строителство, йерархия при светците и ангелите и много други.

Старите книги заемат специално място, напоено с известен чар. Смесени са чувствата обаче, които Кодекс Гигас поражда.

„Дяволската библия” е най-големият ръкопис в света, тежащ 75 килограма. Ръкописът е създаден в манастир в Чехия, а днес се съхранява в националната библиотека в Стокхолм. Легендата разказва за монах осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне това, монахът се зарекъл, че в рамките на една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Към полунощ той осъзнал, че това е невъзможно и продал душата си на дявола, който завършил ръкописа вместо него.

В знак на благодарност монахът нарисувал уникална 50-сантиметрова рисунка Дявола. Именно заради това изображение, а не заради размерите си, ”Codex Gigas” е обявен за ”осмото чудо” в християнския свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.