Разчетоха писмо на дявола, написано от монахиня

За разшифроването на текста учените използват софтуера на различни разузнавателни служби

Според легендите има още две писма, написани по сходен начин

Възможността човек да бъде обладан от демонични сили се среща в почти всички религии. Последният пример за такъв феномен е подплатен с научно доказателство.

След над 300 години, учени от Центъра за наука „Лудум” в Катаня успяват да дешифрират писмо от сестра Мария Крочифиса дела Концесион, която твърди, че е била обладана от дявола. Работата на учените до момента разкрива, че в писмото се говори за връзката между Бог, Сатаната и хората.

Предполагаемото място на написването на писмото е манастирът на Палма ди Монтечиаро. Историята гласи, че на сутринта монахинята се събудила с пръски от мастило по ръцете и нощницата си и твърдяла, че през изминалата нощ е била обладана от самия дявол. Сестра Мария обяснява как е била принудена от демона да напише посланието, което гласи:„Бог мисли, че може да освободи смъртните. Тази система не работи за никого…Може би сега, Стикс е сигурен.” Стикс в древногръцката митология е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес. Тя е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Сатаната продължава с „наставленията” и се опитва да убеди монахинята да изостави вярата си, като твърди, че Бог е просто човешка измислица и че Исус и Свети Дух са „мъртви тегоби”.

През 60-те години на XX век, манастирът, в който е писано писмото, обявява едномесечна почивка за монаха, който успее да разчете посланието, но опитът остава без каквито и да е резултати. В днешни дни за разшифроването на текста учените използват софтуера на различни разузнавателни служби, в чиято база данни са заложени символите от древногръката, арабската, латинската азбуки и рунически писмена. Чрез използвания алгоритъм учените изненадващо установяват, че монахинята е владеела езика си доста добре. Експертите дават частична причина на феномена, изхождайки от предполагаемата диагноза на монахинята за биполярно разстройство, което може да обясни халюцинациите и заблуждението на разума.

Директорът на център „Лудум” - Даниеле Абате издава хипотезата си, че точната азбука е измислена от самата монахиня, която всъщност е била запозната с няколко езика и дълго време е изучавала лингвистика.

Любопитен факт остава легендата според, която има още две писма, написани по сходен начин. По една или друга причина, съществуването на такива писмени документи не е оборено.

 

Близки срещи със злите сили

Екзорсизъм срещу обладани от тъмни духове

Молитвата – спасение за покварени души

За да се справи с лошите духове, всяка религия намира начин: четат се молитви, извършват се ритуали на различни магии или заклинания. Ето два от най-известните примери, които историята пази.

През 1906 г. Клара Германа Селе е студентка в мисията на Св. Михаил Южна Африка. Селе споделя на близки, че когато е била на 16 години е сключила договор с дявола. По време на ексзорсизъм 170 души наблюдават как тялото й се издига над земята. Твърди се, че в рамките на два дни духовниците успяват да прогонят злите духове.

„Истинската” история зад романа и последвалият холивудски филм ”The Exorcist” е вдъхновен от тази на Роланд Доу. Той опитва да се свърже с покойната си леля чрез дъска за викане на духове. След тази случка в къщата на Роланд се появили необясними драскания по стените. След време думите сякаш били издълбани в кожата на момчето. Семейството му прибягва до ексорсизмът, а след прилагането му над 30 пъти, Доу бил изцелен.

 

Най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни

„Дяволската библия“ - „осмото чудо“

Старите книги заемат специално място, напоено с известен чар. Смесени са чувствата обаче, които Кодекс Гигас поражда.

„Дяволската библия” е най-големият ръкопис в света, тежащ 75 килограма. Ръкописът е създаден в манастир в Чехия, а днес се съхранява в националната библиотека в Стокхолм. Легендата разказва за монах осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне това, монахът се зарекъл, че в рамките на една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Към полунощ той осъзнал, че това е невъзможно и продал душата си на дявола, който завършил ръкописа вместо него.

В знак на благодарност монахът нарисувал уникална 50-сантиметрова рисунка Дявола. Именно заради това изображение, а не заради размерите си, ”Codex Gigas” е обявен за ”осмото чудо” в християнския свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл