Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор)

Премиерът Бойко Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас.

Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Втория икономически форум в Пловдив, организиран от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.

Борисов отново акцентира на темата за строителството на магистрали и пътни връзки и обясни, че това е основният начин за привличане на инвеститори на Балканите.

“Само на КПП-то между САЩ и Мексико има повече трафик, отколкото между България и Турция. 57 000 автомобила минават на денонощие по магистрала “Тракия”. Таман я построихме и тя отесня”, добави премиерът. Според него, ако заложат на пътната инфраструктура, балканските страни имат редкия шанс да сбъднат мечтите на предците си за величие.

“На Балканите всички сме велики - Велика България, Велика Елада, Велика Албания, а пък Македония е все най-велика. Велики, велики, ама сме най-бедните”, каза Борисов.

Той коментира и темата за споровете между България и Северна Македония за датата, на която трябва да се чества паметта на Гоце Делчев, като го сравни с Че Гевара.

“Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. А то дори, ако погледнем, е жалко. Защото това е един български герой, който се е жертвал, който е заложил всички за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, който по народност е аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба, а след това е загинал в трета страна”, каза Борисов. Той допълни, че такива герои би трябвало да ни правят по-силни, но вместо това стават ябълка на раздора.

“Исторически ние сме се били с всички съседи, и те с нас. Резултатът е, че Западните Балкани са най-изостаналите. Значи, по тоя начин не става. Трябва да обърнем другата страница”, обобщи Борисов.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев не успя да присъства на Икономически форум в Пловдив.

Коментари

Задължително поле