Разширяват метрото до „Симеоновския лифт“

Изменение на плана за регулация ще обезпечи разширението на метрото от бул. “Черни връх” през “Витоша ВЕЦ Симеоново” до бул. “Симеоновско шосе”.

Подземната железница с 3 нови станции към “Студентски град”

Пари за новото трасе са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

Трасетата на метрото са 52 км

Пари за разширението на софийското метро са заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това бе съобщено на брифинг, излъчен във фейсбук, на кабинета в оставка.

“Строителството на метрото не трябва да спира и трябва да резервираме териториите за бъдещо продължение, до “Студентски град”, до Околовръстния път през “Люлин” и до Симеоновския лифт.

Продължаваме разширението на метрото към нови квартали”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на подземната железница в Овча купел.

Усилията и работата на Столична община и Метрополитен вече са насочени към новите 3 км през район “Подуяне” до “Левски Г” и 6 км - от Военна академия “Г. С. Раковски” през “Гео Милев”, “Слатина”, “Арена Армеец” до Окръжна болница. В края на изминалата седмица столичани се качиха на метрото от Овча купел и Горна баня.

В момента трасетата на софийското метро са общо 52 км, като 80% са изградени за последните 12 - 13 години. През май главният архитект на София арх. Здравко Здравков трябва да изготви изменението на плана за регулация за обезпечаване на разширението на метрото от бул. “Черни връх” през “Витоша ВЕЦ Симеоново” до бул. “Симеоновско шосе”. Така обезпечаваме 3 нови метростанции и продължаваме плана към Студентски град.

Към края е и процедурата за удължаване на метрото от МС “Люлин” с междинна станция между 2-ри и 3-ти микрорайон в “Люлин” до Околовръстния път, а през изминалата седмица е проведено общественото обсъждане за включване в Общия устройствен план на трасето, което ще осигури връзка на метрото със Симеоновския лифт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони