Разширяват "синята зона" във Варна

Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

До средата на 2020 г. предстои изграждане на втория етап на "синята зона" във Варна с нови 5752 места в 6 подзони, съобщи кметът на града Иван Портних. Те са предвидени в широкия център -на улиците "Кракра", "Беласица", "Д-р Пискюлиев", на бул."Владислав Варненчик", ул."Дрин", "Пирин", "Битоля","Братя Бъкстон", булевардите "Чаталджа", "Ген.Колев","Осми Приморски полк" и др. Общият брой места за хора с увреждания във втория етап на зоната е 192, което е с над 4% от маркираните места за паркиране на уличните платна. В първия етап на "синя зона" в центъра бяха осигурени 2603 места за паркиране на автомобили, от които 110 за хора с увреждания.

4.6 млн. лева с ДДС са приходите в общинското предприятие"Общински паркинги и синя зона" за миналата година, посочи за "Труд" шефът му инж.Младен Иванов. Постъпленията са от кратковременно паркиране, от абонамент на живущи и фирми, от поставяне на техническото средство тип "скоба", от репатриране на автомобили-нарушители. Работното време на "синята зона" е от 9 до 19 часа, без събота и неделя. Има внесено предложение в ОбС за платено паркиране в нея и през уикенда, което мина през публично обсъждане, но засега приемането му се отлага. По-логично е да има решение за това след пускане на втория етап на "синята зона", за да се види какво е натоварването в движението и паркирането в града, смята шефът на общинското предприятие.

Паркирането на електромобили, за които има отредени места, както в първия етап на "синята зона", така и във втория, е безплатно. Предвидени са и зарядни станции за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България