Разширяват функциите на националната система 112

На мащабно учение службите тренираха реакция при самолетна катастрофа

МВР подготвя концепция за разширяване на функциите на националната система за спешни повиквания 112, съобщи във Варна вътрешният министър Младен Маринов.

"Вече има натрупан опит, хората имат доверие в тел. 112. Задачата ни е на тази основа да включим в системата всички институции, които имат ангажимент за реакция при даден сигнал, така че те да се управляват от едно място", поясни Маринов.

На плажа в кв. Аспарухово той присъства на мащабно национално учение за реакция при авиокатастрофа. Представители на над 15 институции координираха усилията си за спасяването на оцелели от разбил се край брега пътнически самолет, овладяването на пламнал от отломките пожар и ликвидирането на разлив на гориво.

"В такива кризисни ситуации е много важно участниците да работят в синхрон, особено при авиокатастрофа, когато трябва да се спасяват хора, но и да се запази местопроизшествието, за да могат разследващите да открият причината за инцидента. Имаме разработени планове за реакция, но е важно те да се проиграят на терен, за да стане ясно има ли пропуски", поясни министърът, който даде добра оценка на учението.

В отделните му етапи се включиха пожарникари, военни водолази, хеликоптер на ВМС, екипи на "Морска администрация", "Гражданска въздухоплавателна администрация", Спешна помощ, БЧК, полицията, община Варна и други институции от Единната спасителна система.

Коментари

Задължително поле