Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Разширяват центъра на София на югозапад

Централната градска част на София ще бъде разширена в югозападна посока. Част от центъра ще станат жилищните квартали Зона Б-19, „Сердика“, районът около Медицинския университет, ВМА и кв. „Крива река“. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които правителството прие вчера.

Досега югозападната граница на центъра на София се простираше от бул. „Константин Величков“ до бул. „Александър Стамболийски“, откъдето продължаваше към бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Витоша“. Според новите разпоредби зоната се разширява от „Константин Величков“ до бул.“Възкресение“, през бул.“Академик Иван Евстратиев Гешов“ до бул.“България“, откъдето продължава както досега. Така територията около ул. „Баталова воденица“, където се намира едно от най-старите гета в столицата, също става част от центъра.

Другите промени в закона предвиждат ограничаване на строителството на високи сгради с над 20 000 квадратни метра разгъната площ, независимо дали са жилища или офиси. За да получат одобрение за строеж, инвеститорите ще трябва да докажат, че могат да обезпечат транспортно обектите и при нужда да изградят допълнителна инфраструктура, за да не се затормозява трафикът.

Заради протестите срещу застрояването на зелени площи в новите разпоредби е дадена нова дефиниция за зелена система, като е въведена и специална категория, с която се урежда строенето на междублокови пространства.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И защо ни занимават само с центъра на София и 30-те линии на метрото? Къде са ремонтите и облагородяването на “крайните квартали“, доведени до повече от плачевно състояние последните 26 г.? Още повече, че това не са скъпи ремонти и стават сравнително бързо? Кой има интерес да създава нечовешки условия за живот на населението обитаващо в нецентралната част на София или гетата? Там са поместени 80% от живеещите в София?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.