Разширяват центъра на София на югозапад

Централната градска част на София ще бъде разширена в югозападна посока. Част от центъра ще станат жилищните квартали Зона Б-19, „Сердика“, районът около Медицинския университет, ВМА и кв. „Крива река“. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които правителството прие вчера.

Досега югозападната граница на центъра на София се простираше от бул. „Константин Величков“ до бул. „Александър Стамболийски“, откъдето продължаваше към бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Витоша“. Според новите разпоредби зоната се разширява от „Константин Величков“ до бул.“Възкресение“, през бул.“Академик Иван Евстратиев Гешов“ до бул.“България“, откъдето продължава както досега. Така територията около ул. „Баталова воденица“, където се намира едно от най-старите гета в столицата, също става част от центъра.

Другите промени в закона предвиждат ограничаване на строителството на високи сгради с над 20 000 квадратни метра разгъната площ, независимо дали са жилища или офиси. За да получат одобрение за строеж, инвеститорите ще трябва да докажат, че могат да обезпечат транспортно обектите и при нужда да изградят допълнителна инфраструктура, за да не се затормозява трафикът.

Заради протестите срещу застрояването на зелени площи в новите разпоредби е дадена нова дефиниция за зелена система, като е въведена и специална категория, с която се урежда строенето на междублокови пространства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България