Районирането за мажоритарен вот: 49 депутата от София, 3 от Турция

49 депутата от София и София-област и три от Турция са предвидени при мажоритарен вот, обяви главният сценарист на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров, който внесе в парламента проекта за райониране. Документът е допълнение към вече внесените промени в Изборния кодекс за въвеждане на новата избирателна система.

На последния парламентарен вот трите столични района и София-област излъчиха общо 50 народни представители. По сегашната система гласовете от чужбина се преразпределят по сложна методика в страната и не излъчват самостоятелни мандати. Според проекта на "Шоуто на Слави" от чужбина ще бъдат избирани 9 депутата.

Моделът за райониране е изработен от екип от математици в Софийския университет, сред които доц. Никола Янев, проф. Йордан Митев и Стефан Манов.

"За разглеждане и приемане на районирането народните представители имат достатъчно време, отбеляза Хаджитодоров, като припомни, че промени в избирателния закон са били направени в последния момент преди последните избори. Той допълни, че районирането е съобразено с данните от последното преброяване, а в чужбина е взета предвид избирателната активност на българите по държави на последните избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика