Районните прокуратури във Варна и Пловдив също застанаха зад Иван Гешев

Снимка: Архив

Прокурорите и служителите от районните прокуратури във Варна и Пловдив също застанаха зад кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор.

В свое становище варненските магистрати написаха:

Във връзка със състоялия се протест пред сградата на ВСС на 25 юли 2019 г. прокурорите и служителите от Районна прокуратура - Варна изразяваме категоричното си становище, с което осъждаме всеки опит за натиск и вмешателство в процедурата за избор на главен прокурор на Република България.

Висшият съдебен съвет е легитимният орган, който следва да проведе процедурата за избор на главен прокурор съобразно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт. Оказването на уличен натиск на Висшия съдебен съвет при вземане на решения е неприемлив и е грубо вмешателство в неговата дейност при осъществяване на правомощията на Съвета, предоставени му по силата на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт.

Колегите им от Пловдив също изразиха негодуванието си от протеста пред сградата на ВСС. Те добавят и че "Г-н Гешев бе предложен за длъжността от членовете на съвета, които мотивираха своето предложение и същото бе подкрепено единодушно от всички членове на прокурорската колегия при стриктно спазване на конституционно и законово уредената процедура за избор на Главен прокурор.".

Прокурорите и служителите на Районна прокуратура-Пловдив изразиха и притеснението и възмущението си от "организираните от ПП "Да България!" безпрецедентни по своя интензитет политически нападки срещу номинацията на г-н Иван Гешев".

Коментари

Задължително поле