Районният съд в Пазарджик освободи от ареста Лазар Влайков

6-годишният Юри казал при разпитите, че е стрелял с пистолета

Районният съд в Пазарджик освободи под „домашен арест” Лазар Влайков. Той беше арестуван в сряда и обвинен за трагедията във Виноградец, когато с неговия пистолет беше застрелян човек.

 

Защитата на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков поиска от Районния съд в Пазарджик да пусне клиента й на свобода с мярка за неотклонение „подписка”. Според адвокат Елвира Панкова липсват каквито и да е било доказателства срещу Лазар Влайков, който бил дал във фаталната вечер законния си пистолет „Глок” на убития собственик на ресторант „Градина” Наско Тонкев с ясното съзнание, че го предоставя на човек, притежаващ разрешително за носене на оръжие.

Според твърденията на защитата пистолетът попаднал в ръцете на 6-годишния Юри Кирилов Влайков, докато жертвата Наско Тонкев връщал оръжието на законния му притежател.

По време на гледането на мярката за неотклонение на Лазар Влайков станаха ясни и показанията на детето при разговора с него в „Синята стая” в Пазарджик и че именно то е произвело фаталния изстрел. Този факт бе съобщен от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, но с уточнението, че малкият Юри казал, че пистолетът му бил даден именно от обвиняемия. Думите на детето в „Синята стая” били: „Даде ми го чичкото с черното яке”, а според свидетели на почерненото празнество единственият с такава дреха от присъстващите на масата във фаталната вечер на 31 август срещу 1 септември бил Лазар Влайков.

Именно затова от държавното обвинение поискаха спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка „задържане под стража”, а останалите мотиви бяха, че е налице обосновано предположение, че е извършител на деянието е именно обвиняемият, който  освен това можело да се укрие,  да извърши друго престъпление или  да манипулира свидетелите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право