Районно кметство в Пловдив и КАТ със съвместна инициатива за пътна безопасност

Средно между 600 и 700 души годишно загиват при пътни инциденти в България, а цената за справяне с щетите от катастрофи е 4 млрд. лв., което е около 2% от БВП (Брутния вътрешен продукт) на страната. Тези шокиращи данни изнесе пътният полицай Стойчо Яковски пред ученици от Образцова математическа гимназия "Академик Кирил Попов" и Средно училище "Свети Свети Кирил и Методий" в залата на кметството на район "Западен" в Пловдив.

Домакин на презентацията, насочена към предотвратяване на пътни инциденти, пък бе районният кмет Димитър Колев. С помощта на много снимки и интересни факти Стойчо Яковски от "Пътна полиция" разказа на учениците за най-често срещаните нарушения на пътя и за последиците от тях. Освен на правилата за движение той обърна внимание и на най-важното, което децата трябва да направят, ако имат нещастието да попаднат в пътен инцидент или са свидетели на такъв. Пътният полицай не пропусна да предупреди подрастващите за опасностите, които крие шофирането след употреба на алкохол и превишената скорост.

Освен към шофьорите презентацията бе насочена и към рисковете, които крие движението за велосипедистите и пешеходците. В презентацията пътен полицай Стойчо Яковски бе подпомаган от студентки от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Заедно с тях той разказа на учениците за конкурса "Не бъди агресивен! Подай ръка на пътя по празниците!", който е част от кампанията "Празнувай разумно".

Тя се организира от ЕВУИМ и асоциация "Качество на живота". Според регламента всеки желаещ може да участва с интересна снимка или клип, в която показва интересна случка - как предотвратява произшествие или разобличава нарушител на пътя. Срокът за споделяне във Фейсбук е 17 януари, а събралите най-много харесвания ще бъдат отличени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони