Райън Гослинг - От Канада до Космоса

На 37 години Райън Гослинг се циментира като най-успешния канадски актьор в момента. Той закономерно е смятан за най-качествената и лукративна експортна стока на своята страна за масивната развлекателна индустрия в съседната супердържава САЩ. Сега Гослинг играе и американската икона Нийл Армстронг в биографичната драма “Първият човек”, показан премиерно на фестивала във Венеция. С тази роля Гослинг влиза в историята на киното, а вече е и сред ранните фаворити за наградите “Оскар” за главна мъжка роля.

Критиците харесаха “Първият човек” и заляха Гослинг с няколко кофи от професионалното си коментарно обожание, но няколко коментара на актьора му осигуриха критичните забележки на по-консервативно и патриотично настроени публични фигури. Гослинг каза, че легендарният момент с поставянето на американския флаг на лунната повърхност нарочно е махнат, защото Армстронг не се смятал за американски герой и това не трябвало да бъде третирано като постижение на една страна. Президентът Тръмп нарече това безобразие, заяви, че тези хора се срамуват от факта, че САЩ постигат такъв връх и каза, че няма смисъл от този филм.

Въпреки скандала, Гослинг продължава да е алфа-изпълнител с огромно влияне. Той от няколко години е на Холивудския Олимп. Предишният удар на актьора беше в продължението на класиката “Блейд Рънър”, озаглавено “Блейд Рънър 2049”. Звездата изигра ролята на К – репликант, синтетичен човек, създаден от корпорация, за да служи на хората. Той изследва своята собствена идентичност, а невероятно събитие ще го накара да преосмисли мястото си в света. Гослинг бе идеален за ролята на лаконичен андроид. През години той си създаде репутация на мълчалив стоик, който изразява дълбоки емоции с минимални движения на лицето и тялото във филми като “Живот на скорост” и “Само Бог прощава”.

Гослинг е актьор и музикант от малък. Започва своята кариера като звезда в продукции за малчугани на гиганта “Дисни”. Още в тийнеджърските си години той става масово разпознаваем с изявите си в “Страх ли те е от тъмното”, Breaker High и Goosebumps. На 21 години прави първата си сериозна изява – в образа на нео-нацист в The Believer. Тогава Гослинг се преориентира към независимото кино и участва в редица малки, но успешни продукции. С “Тетрадката” той пленява колективното въображение на дамската аудитория, превръща се в международен секс-символ и романтичен герой. Но Гослинг винаги е търсил по-провокативни и мрачни персонажи и се снима при датският визионер Никълъс Виндинг Рефн в “Живот на скорост” и “Само Бог прощава”. Изявите му там допринасят за изграждането му на ореол на актьор, който може да изгради сложен и богат образ само с няколко реплики и без много да прибягва до маниерна игра. Тази репутация му гарантира ролята на репликант в “Блейд Рънър 2049” и Нийл Армстронг в “Първият човек”

Гослинг се доказва и като талантлив избор за мюзикъли в “Ла ла ленд”, за който получи номинации за множество награди. Паралелно с актьорската си кариера, той развива своето музикално хоби до професионално занимание. Гослинт формира инди рок бандата Dead Man's Bones, издава албуми и ходи по участия. Също така се пробва и като ресторантьор и преди години купува мароканския ресторант Tagine в Бевърли Хилс, Калифорния. Актьорът се запалва по този бизнес и редовно участва в създаването на новото меню на ресторанта.

Като всяка звезда и той е ангажиран с няколко благотворителин и хуманитарни каузи. Той подкрепя организацията за защита на правата на животните PETA и пътува до раздирани от бедност и конфликти африкански държави, за да помага на местните деца. Гослинг е имал връзки с редица свои колежки, сред които Сандра Бълок, а преди години се задоми с Ева Мендес и днес двамата са семейство с две дъщери.

 

Застана зад камерата

Преди пет лета актьорът обяви, че си взима почивка от актьорската игра, защото според него бил изгубил перспектива и посока и не знаел какво прави. После се захвана с дебютния си режисьорски проект “Изгубената река”, който дори успя да получи място в селекцията на фестивала в Кан през 2014-а година. Филмът обаче се провали тотално и бе унищожен от кино критиката. След катастрофалното представяне на своя дебют, Гослинг се върна към актьорската игра и не е режисирал друг филм оттогава.

 

За него

Той е моята муза

Обожавам Райън Гослинг. Той е фантастичен изпълнител и наистина открих в него своята муза. Направихме заедно “Живот на скорост” и разбрах, че той е перфектен за мъжките персонажи, които аз пиша и си представям. После го снимах в “Само Бог прощава”, където също беше изключителен. Бих го снимал във всеки мой филм. Гослинг е голяма звезда, но обича независимото и провокативно кино.

Никълъс Виндинг Рефн, режисьор, сценарист и продуцент

 

Обича семейството си и е баща за пример

Райън е великолепен баща и прекрасен човек. Доставя му огромно удоволствие да си играе с децата и да ги учи на всякакви ценни неща. Речта му на наградите “Златен глобус” през 2017-а, каза колко много ме обича пред аудитория от милиони хора беше трогателна и значеше толкова много за мен. Той с няколко думи изрази силата на нашата любов. Ние много се поддържаме. Той е страхотен. Обича семейството си и е баща за пример.

Ева Мендес, актриса и съпруга на Гослинг

 

Наговори един куп глупости и си заслужи бойкот на пропагандния филм

Филмът за Нийл Армстронг е анти-американски и не заслужава никакво внимание. Режисьорът Деймиън Шазел каза, че нарочно не е включил най-иконичния момент – поставянето на американския флаг. А Райън Гослинг имаше наглостта да каже, че Армстронг не се смятал за “американски герой” и да внуши, че кацането на Луната не е постижение на една държава, а на целия свят. Наговори един куп глупости и си заслужи бойкот на пропагандния филм. Изяви се като типичен представител на зомбирания ултра-либерален Холивуд, изпълнен с омраза към собствената си култура, история и държава.

Тъкър Карлсън, журналист

Коментари

Задължително поле