Райън Джонсън - Нека силата бъде с него

Режисьорът Райън Джонсън е в епицентъра на филмовите събития. Той бе избран от “Дисни” и Дж. Дж; Ейбрамс да оглави “Междузвездни войни: Последните джедаи” и с това получи възможност да влезе в историята на комерсиалното кино. Преди дни осмият епизод от монументално успешната космическа сага имаше своята световна премиера в Лос Анжделис, а в края на седмицата тръгва по кината в България и в още десетки държави от целия свят. И всички очи са вперени в Джонсън и неговото творение.

Райън Крейг Джонсън ще навърши 44 години на 17 декември и най-вероятно ще има двоен повод за празник защото по всичко личи, че “Междузвездни войни: Последните джедаи” ще бъде грандиозен касов хит. Предварителните прогнози сочат, че Епизод VIII ще успее да изкара най-малко 1,5 милиарда долара от продажба на билети в глобален мащаб.

Джонсън е сравнително млад и непознат за широката публика режисьор, който беше избран заради прекрасната работа, която свърши, режисирайки Looper – високо оценен научно-фантастичен екшън трилър с елементи на noir и с участието на Брус Уилис.

Преди това Джонсън спечели награди от фестивала в Сънданс за своя пълнометражен дебют Brick. Той режисира още “Братята Блум” и три епизода от модерната тв класика “В обувките на Сатаната”.

Райън Джонсън е роден в Силвър Спринг, Мериленд и израства в Денвър, Колорадо. Като учени се мести в Калифорния и учи кино в университета на Южна Калифорния. Първият късометражен филм на младия Джонсън се казва Evil Demon Golfball from Hell!!! и е вдъхновен от творчеството на Едгар Алан По.

Джонсън получава своето вдъхновение да прави кино след като гледа шедьовъра на Уди Алън “Ани Хол” в края на 70-те години на миналия век. “Този филм разчупи толкова много правила за разказване на история на екрана и ме докосна така, както много малко други филми са успявали. Само мога да се моля на Бог, че ако продължав да правия филми, някъде след 20 години може би ще успея да се доближа до нивото на “Ани Хол”, споделя Джонсън в интервю.

Първият му филм Bricks струва малко под 500 хиляди долара и е издържан в жанровите конвенции на криминалната драма. Джонсън е черпил вдъхновение от романите на Дашиъл Хамет.

С “Междузвездни войни: Последните джедаи” той минава на друго ниво и за пръв път работи по продукция с такива грандиозни мащаби и вече изградена база от фенове и почитатели.

Ето го и сюжета на филма: “Продължението на легендарната сага за противопоставянето на света на мрака, добро и зло, започва след гибелта на Хан Соло. В Галактиката, където Първия Орден и Съпротивата яростно се сражават едни с други в една безконечна война, героинята Рей (Дейзи Ридли) пробужда Силата в себе си. Но какво ще се случи, когато тя отиде да се срещне с единствения останал жив джедай – Люк Скайуокър (Марк Хамил)? Кайло Рен вече е минал на тъмната страна на Силата и е убил собствения си баща, заемал висока позиция в Първия Орден. Но къде ще го поведат амбициите, подарени му по наследство от един страшен родственик – Дарт Вейдър? Ситуацията се усложнява още повече, когато майката на Кайло, лидерът на Съпротивата Лея (Кари Фишър), заедно с По (Оскар Айзък), Фин (Джон Бойега) и ВВ-8 започват изпълнението на нова мисия”.

 

Свири на банджо и пее фолк

Райън Джонсън разполага с широка колекция от хобита и интереси извън киното. Най-интересно е неговото алтернативно амплоа на фолк певеци и майстор на банджото. Песните му са достъпни на публиката през неговия сайт. Брат му Арън Джонсън също е в музикалния бизнес и се занимава сериозно с продуциране на записи. Преди време Райън Джонсън формира фолк дует със своя братовчед Нейтън Джонсън и го кръстиха The Preserves. Джонсън има голямо и сплотено семейство и редовно ангажира свои роднини с артистични професи да работят по неговите филми.

 

За него

Нямаше по-добър избор от него за Епизод VIII

Райън Джонсън свърши страхотна работа по филма. Нямаше по-добър избор от него за Епизод VIII и се радвам, че се спряхме на него. Той има усет за разказване на история, изграждане на персонажи, които да не са картонени изрезки, а да бъдат пълнокръви и убедителни, независимо от жанра и художествения контекст. След като гледах Looper за мен нямаше съмнение, че той ще се справи и всички от екипа сме много шастливи, че успяхме да го привлечем в сагата. Сигурен съм, че публиката ще оцени работата му и ще хареса филма, а феновете на “Междузвездни войни” ще бъдат особени очаровани.

Джей Джей Ейбрамс, режисьор, сценарист и продуцент

 

Най-милият човек на света

За мен беше извънредно голямо удоволствие да работя с Райън по “Междузвездни войни: Последните джедаи”. Той носи в себе си гигантски талант и апетит за филмови прикбючения. Освен това е най-милия човек на света. Дава достатъчно пространство на актьорите за импровизация и ги мотивира да бъдат на върха на играта си. Нямам търпение да видя как зрителите ще приемат филма. Ще бъде нещо специално.

Дейзи Ридли, актриса

 

Той знае как се прави филм от сагата “Междузвездни войни”

Райън Джонсън притежава невероятно въображение и познания за киното. Той е навътре в митологията на “Междузвездни войни” и знае как се прави филм от сагата. Всички от екипа бяхме като едно голямо семейство на снимачната площадка. Сценарият е страхотен, режисурата е силна, младите актьори правят изключителни роли. Филмът ще достави удоволствие на милиони зрители по цял свят и това е най-важното.

Марк Хамил, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети