Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Министър Петкова: Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза

Ракът на белите дробове е най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете

Ракът на белите дробове е най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете и петото по честота при жените. По данни на българския раков регистър белодробният карцином представлява 19.4 % при мъжете и 4% при жените. Новооткритите случаи са 3572, общият брой регистрирани пациенти с рак на белите дробове в България надхвърля 10 000 души, а от тази коварна болест годишно у нас умират над 3000 души. Туморът на белия дроб е най-честата причина за смърт от рак и в световен мащаб. Той изпреварва по честота колоректалния и простатния карцином, като напоследък се наблюдава и драстично нарастване на болестта и при жените. Затова не е случаен фактът, че ноември е обявен за Световен месец за борба с рака на белия дроб. Големият проблем при това заболяване обаче е, че то протича подмолно и нехарактерно и в момента на диагностицирането повечето пациенти се намират в стадий на неоперабилност. Което означава, че не може или не е удачно да се отстрани оперативно заради наличие на разсейки. През 2016 г. с това заболяване са диагностицирани над 4000 българи, като в над 70% от случаите откритият злокачествен тумор е бил в напреднал (трети и четвърти) стадий. Ракът на белия дроб вече не се свързва само и единствено с тютюнопушенето, а се приема за комплексно заболяване, което може да бъде причинено от различни генетични промени. Около 25% от случаите на белодробен рак се появяват при хора, които не пушат, т.е. всеки четвърти, диагностициран с това заболяване, е бил непушач през целия си живот.

Водеща роля при откриването на карцинома на белите дробове имат рентгенографията, компютъртомографско изследване на белите дробове, а за хистологичното му доказване – бронхоскопско изследване. Рискови групи са пушачите, работещи във вредни за здравето среди, наследствено обременените и др. Карциномът на белите дробове се дели на две големи подгрупи: недребноклетъчен и дребноклетъчен. Дребноклетъчният карцином подлежи на лечение с химиотерапия. При недребноклетъчния карцином основен метод е оперативното лечение, а в наши дни вече и с новите видове терапии-таргетна, имунотерапия. Този вид лечение води до по-висока преживяемост при пациентите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.