Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Испански съдия отказа да преиздаде европейската заповед за арест на Пучдемон

Отменят грипната епидемия в Перник В София заболяемостта спада

Повдигнаха обвинение на шофьор на ТИР, ударил с щанга полицай Извършителят от Беларус в ареста за 72 часа

Ракът на черния дроб набира скорост, но има спасение

Случаите на първичен рак на черния дроб все повече зачестяват напоследък, алармират лекари гастроентеролози от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Причините според тях са много, но основната са вирусните хепатити В и С. Хепатит В остава завинаги в организма на човека, дори когато инфекцията е потисната със съвременните терапевтични методи за разлика от хепатит С, при който се постига пълно излекуване. Колкото по-рано се проведе терапията на хепатит С, толкова по-малък е рискът от развитие на злокачествено заболяване. Ако процесът на онкогенеза вече се е отключил, той не спира с ликвидирането на вируса. Затова е толкова важно терапията да се проведе навреме. „Все по-честа причина за рак на черния дроб е затлъстяването на органа, най-често срещано при хора с наднормено тегло и захарен диабет“, твърди началникът на отделението д-р Апостол Георгиев.

Третата по значимост причина е злоупотребата с алкохол. Водещият гастроентеролог напомня, че на дамите е позволено да изпиват до 20 грама концентрат, а на мъжете 2 пъти повече, което се равнява на 100 милилитра вино или 500 милилитра бира. До карцином на черния дроб могат да доведат и други заболявания, но техният дял е значително по-малък. Съвременното лечение зависи от стадия на болестта. В началните стадии то е оперативно, включително и чрез чернодробна трансплантация. В този стадий същият ефект се постига и с аблативни техники – радиофреквентна и микровълнова, а също и чрез алкохолизация на раковите образувания.

„Ако ракът е в по-напреднал стадий, има и други методи като т.нар. TACE, който за съжаление не е предпочитан от пациентите заради високата цена на консумативите. Съвременната таргетна химиотерапия е значително по-ефективна и се прилага успоредно с аблативните техники и ТАСЕ. В нашата верига болници от една година с отлични резултати се прилагат два от методите – радиофреквентната аблация и алкохолизацията на туморния процес. Освен за лечение на първичен рак, аблацията може да се прилага и при метастази на черния дроб, като се прави със специален апарат. При този лечебен подход туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод, като високочестотният ток повишава температурата в туморната тъкан и тя се „сварява“. Прави се под обща упойка. Интервенцията трае 15-20 минути, ако формацията е само една, и не повече от 30 минути, ако са повече. След аблация престоят в болницата е 3-4 дни“, допълва д-р Апостол Георгиев.

Методът е подходящ за пациенти, на които са открити по 1 тумор с големина до 4-4,5 см или до три – под 3 см. При тях терапевтичните резултати са изключително благоприятни, затова е важно пациентите да бъдат изпратени за лечение навреме. Ефектът от прилагането на метода е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но се понася по-леко от болните. Страничните усложнения са сведени до минимум, а качеството на живота на пациентите значимо се подобрява и удължава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Tisztelt ProDm Szövetség!Érdekelne az üzletkötÅ‘i, illetve a szakreferensi ajánlat, a konkrét döntésem elÅ‘tt azonban szeretnék róla bÅ‘vebb tájékoztatást kérni, ha lehetséges. Például mik pontosan a feladatok, kell-e utazni, vagy megoldható az interneten, esetleg telefonon keresztül.Sajnos a mozgásom korlátozott, ezért elsÅ‘sorban olyan munkát keresek, amivel nem jár együtt az utazás, hanem itthonról is el tudom végezni.A választ elÅ‘re is köszönöm!Szép napot kÃd­!¡nokÃÃœvvözlettel: Ágnes

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.