Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

10 души са арестувани при акция срещу наркоразпространението в София

Корнелия Нинова препуска на кон през планината

Рак и диабет открива предварително ново изследване България сред 14-те държави в света, прилагащи метода

Иновацията се прилага в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Злокачествени заболявания, склероза, инфекции, автоимунен хепатит, цироза, някои форми на захарен диабет, ревматоиден артрит, болест на Хашимото. Това са само някои от автоимунните заболявания, които вече могат да бъдат не само прецизно диагностицирани у нас, но и открити преди да се проявят.

България е една от 14-те държави в света, които могат да извършат такова изследване. Това стана ясно от изнесени данни по време на световния научен форум в Дрезден, посветен на диагностиката на автоимунните заболявания. Страната ни е въвела иновативен подход за разчитане на изследванията на автоимунни състояния. Докато при останалите методи резултатите се получават само под формата на цифри, тук крайният резултат, освен тях, включва и образи, които дават много повече информация на лекарите за състоянието на пациента. Именно този подход се прилага в Лабораторията по клинична имунология на столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и вече се използва широко в Клиниката по ревматология на университетското лечебно заведение.

Иновативният подход на практика представлява специално анализиране на теста за определяне на антинуклеарни антитела, при което се откриват специфични антитела (антинуклеарните антитела – ANA) в организма на пациента, които са предизвикали или ще предизвикат автоимунно заболяване. Получените от изследването образи са групирани в 29 типа. В зависимост от това от кой тип са антителата, лекарите добиват предсатва и за потенциалното заболяване.

Тъй като ANA не са специфични само за едно заболяване, на базата на получените образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде конкретно да насочат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и за превенция на автоимунните заболявания.

 

Тест ANA

Организмът атакува собствените си структури

При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си структури, възприемайки ги за чужди. Тестът ANA (антинуклеарните антитела) е за основни антитела, насочени към собствените тъкани на тялото на пациента. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит, полимиозит, синдром на Сьогрен, тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза и др.

Диагностиката е на злокачествени заболявания, склероза, ревматоиден артирт и др.

 

Проф. Доброслав Кюркчиев: Новият подход е революционен

“Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ “Св. Иван Рилски” подходът е въведен още преди две години. Той беше предложен от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни заболявания и беше възприет и от останалите колеги, като Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този етап се използва само в нашата болница. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите”. Това посочи проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.