Рамадан Аталай, ДПС: Докладът на комисията за ЧЕЗ не каза нищо ново

Планирането на продажбата на ЧЕЗ се осъществява в чешката държава, не в България и ние нямаме никакво право нито по Конституция, нито по нашите закони да се месим в продажбата на едно предприятие, когато тя е между два частни субекта. Това заяви по БНР Рамадан Аталай, член на парламентарната енергийна комисия, както и на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ, който коментира финала на работата на комисията.

„Продавачът е решил, че не е необходимо да има стратегически инвеститор и нито българската държава, нито народните представители сме в правото си да се намесваме в тези техни взаимоотношения“, подчерта Рамадан Аталай, като се мотивира защо според него подобна комисия е безсмислена.

„По време на продажбата на Е.ОН някой да беше вдигнал такъв вой? Да заблуждава избирателите си – случва се нещо скандално и грандиозно, едва ли не ще останем без ток. И то поради една проста причина – яви се едно чисто българско име – Гинка. Ако беше някой Жозеф, едва ли щеше да предизвика такъв скандал“, посочи Рамадан Аталай.

Законът за енергетиката дава възможност чрез регулатора от начало до край – след като приключи сделката, да се контролират всички енергийни предприятия, изтъкна още Аталай.

„ГЕРБ и БСП, в стремежа си да излъжат избирателите си, че се занимават с много съществени неща, направиха една комисия, която успя да събере 51 страници факти, които нямат никакво значение за изводите и констатациите, написани в доклада. В доклада няма нищо по-неизвестно от това, което стана на обществото от началото до сега. Нито зад Гинка кой стои стана ясно, нито пред Гинка кой стои е ясно“.

По думите на Аталай, всички служби, дали информация по случая, са дошли и са казали, че "никой не стои зад тази сделка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика