Ранени украински войници се лекуват в Хисаря

След две седмици рехабилитация в Хисаря украински войници хвърлят патериците и си тръгват като нови. Това разказват специалистите в болницата за долекуване към Военномедицинска академия в града. В нея сега за рехабилитация има 10 украински войници, които са тук от 4 октомври и ще останат 2 седмици, предаде БГНЕС.

Миналата година в болница имало три групи по 10 човека. За тази година това е втора група украински фронтоваци. Те са основно със заболявания на опорно-двигателния апарат след огнестрелни рани от военните действия там. Идват у нас след инициатива на украинския посланик, който мобилизира украинските консули в България. Те са поели рехабилитацията, лечението и профилактиката на пострадалите украински войници.

Първата група 10 украински фронтоваци идват тук през април миналата година. Травмите при тях са били основно в горните и долни крайници и по-рядко в торса. Повечето от тях са мобилни, имало е и доста войници, които били със сериозни увреждания и пристигали с помощни средства като проходилки и патерици.

„Благодарение на нашите грижи и тяхното желание да се рехабилитират постигнахме страхотни резултати. Повечето забравиха помощните средства. Видяхме и запуснати случаи от рехабилитация, при които с упоритост от наша страна и желание от тяхна резултатите са налице”, посочва началникът Александър Александров.

„Харесва им Хисаря, България. Самите процедури действат добре и те се чувстват добре. Тръгват си съвсем нови”, казва медицинската сестра Стоянка Попова.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България