Рапърът KNAS пред „Зодиак“: С Мария Илиева успяхме заедно

България изглежда по друг начин, когато си в чужбина

Получавал съм признание от най-големите

- Knas, преди броени дни излезе новият ти проект. Разкажи ни малко повече за работата около парчето.

- Помниш ли защо нещо е българско, когато е качествено? Определили сме, че ще бъде така, и правим необходимото, за да го постигнем. Когато нашият дует Knas-Bacardy започна, се разбра, че правилното нещо за проектите ни е да ги правим добре. Стилът обаче е различен в новата ни песен Why Is It Over, но формулата е същата. И на този запис присъства най-доброто от най-доброто. Това са народните ни певици и учители. Николай е учител на Кристина и Лиляна по английски в Музикалната гимназия в Шумен. Създаването на такъв проект преминава през процеса на научаване. Момичетата са носителки на редица фолклорни награди и отличия и са блестящи. Николай също. За да може и този път музиката да ни заведе, където трябва, ние се ръководим от инстинкт и ако тя командва, се получава. Според нас, за да можеш да разбереш сърцето на един запис, трябва можеш да го запееш с такова. Гордеем се с това.

- Преди няколко години излезе хитът ти с една от най-популярните изпълнители в България Мария Илиева - Wanna Be The Best. Как се стигна до него и постигнахте ли резултатите, които целяхте?

- Щом е хит, значи сме постигнали целта си. Песента Wanna Be The Best е ремикс на оригинала You Wanna Be The Best от албума ни Still Starvin. Тя си заслужава ремикс. Историята минава през общата ни песен Off The Record с Мария Илиева, продуцирана и от Графа. След нейния успех поп дивата беше така добра да ми „върне услугата“ за участието ми. Това ни събра после в „Стерео стая“, където обещах на себе си и на нея да бъда най-успешният изпълнител и да изведа лейбъла на върха. Така успяхме заедно. Интересното за песента Wanna Be The Best е, че тя е пусната точно преди да започне купуването на гледания в интернет и въпреки това има милион преглеждания, само с 1 статия и 1 телевизионно участие. Гордея се с това.

- Какъв човек е Мария Илиева, лесно ли се работи с нея?

- Концепцията, че с голяма звезда може да се работи трудно, при нея просто е невалидна. С нея се работи лесно и фино. Мога да кажа, че разрешихме на Атанас Колев да бъде до нея в общата ни песен на мое място в куплет с текст на Джей Зи.

- Дълги години си живял в Швеция, където си завършил висшето си образование. Какво те накара да се върнеш в страната ни и именно тук да се реализираш като музикант и изпълнител?

- България изглежда по друг начин, когато си в чужбина. Нищо не ме е карало да се връщам. Живот му казват. Може би, че си обичам бабите и дядовците. Родителите ми дори не са тук. Обичам хубавото и тук го има.

- Подгрявал си много известни музиканти като Айс Кюб и Лил Джон. Какво ти дадоха контактите с тях?

- Ние се учим от най-добрите, а те се учат от самите себе си. Контактът е по-скоро музикален. Директно признание и потвърждение съм получавал от Фредро Стар от група ONYX, когато на разминаване каза: „Човече, ти наистина си добър!“ след едно тяхно гостуване в зала „Универсиада“ в София. Беше заобиколен от родни звезди в този момент.

- С какви хора предпочиташ да работиш – популярни или тепърва изгряващи таланти?

- С тези, които искат да работят и да се развиват. Имам наблюдения, че популярните личности могат да бъдат стеснителни, когато става дума за работа, така че понякога ме изненадват в тази посока. Много от тях се стремят да не останат неразбрани и се съобразяват със стандартите, които у нас са малко блудкави, когато говорим за популярно изкуство. Затова само няколко изпълнители от моя стил досега са ме канили в общи проекти. Това са Големият, Бучката и Яни МС. Както казах, с тези като мен, които искат да работят и да се развиват, сме на една вълна. Говорим за хората, които знаят как и се стремят към това, което искат.

- Смяташ ли, че българската поп музика се развива в правилната насока?

 

- Индивидуалността е интересно нещо. Вярвам че ако си като мен и никога не ти се е налагало да плащаш за записи или видео клипове, излъчвания и така нататък, но те въпреки това съществуват, ще бъдеш успешен.

 

- Каква е причината да започнеш професионално да се занимаваш с музика?

- Музиката е причината да започна професионално да се занимавам с нея. Ако искаш да чуеш нещо изпипано, но не съществува такова, няма кой друг да го направи освен теб. За мен изработката е най-важна.

- Какво те вдъхновява да твориш?

- Едно момиче в Кения.

- Склонен ли си да експериментираш и да твориш в друг стил, например поп фолк?

- Може да се каже, ако стилът ми позволи.

- Ако не беше артист, с какво друго щеше да се занимаваш?

- Щях да работя друга работа, защото те са несъвместими. Трябва да се отдадеш на едно нещо, иначе то може да се обърка. Това го казвам абсолютно сериозно. Моите работодатели биха потвърдили. Шегувам се, ние всички се занимаваме и с други, не по-маловажни неща.

- Какво ти предстои занапред?

- Да пускам още хубава музика и да работя с най-добрите. Песента Why Is It Over освен DJ Nick Kristina & Lillyana събира още Краси Димитров от група Jeremy и Александър Моллов.

 

11666026_797068470408680_5365821393627727046_n  428973_10152372843135227_1459391512_n

 

Нашият гост

Димитър Мичев, по-известен като Кнас, е български хип-хоп артист с внушителен музикален опит не само на българската, но и на европейската музикална сцена.

Завършва международни отношения в Стокхолмския университет. В шведската столица Кнас се запознава с Бакарди, което поставя началото на един успешен хип-хоп тандем. Двамата записват албума Still Starving (2005), чийто пилотен сингъл One Love е смятан за най-добрия дебют в класацията „Българският топ 100“.

След завръщането си в България, Кнас взима участие в турнетата на „Д2“, Мария Илиева и група „Саффо“. Българският рапър е подгрявал момчетата от „Оникс“, Айс Кюб, „Екзибит“, „Ред Мен“, Метод Мен и Лил Джон. Кнас прави и първия български концерт, посветен на съпруга на Бийонсе - Джей Зи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица