Расте броят на децата, живеещи под прага на бедността

пари

Бедността в областите от Северен Централен регион е сериозен рисков фактор за пълноценното израстване на децата. Това показва анализ на образователния експерт Марияна Георгиева, направен по поръчка на българското училище за политика „Димитър Паница”. Във Велико Търново броят на децата, живеещи под прага на бедността, е нараснал през 2016 г. до 154 в сравнение с 2015 г., когато те са били 132, сочат данни на дирекция „Социално подпомагане”.

В Северен Централен район се наблюдава хронична липса на лекари, недостатъчен капацитет на болниците, както и липса на съвременно медицинско обслужване. Това е особено отчетливо за областите Силистра, Разград, Русе и Велико Търново, каза Георгиева. Във Великотърновска област на един специалист се падат 785 души от населението при 544 средно за страната. За влошаването на здравните грижи говори и скокът на детската смъртност в областта – от 4,1 през 2014 г. на 9,8 промила през 2015 г. според Института за пазарна икономика, посочи образователният експерт.

Според доклада 308 деца са отпаднали от училище през учебната 2016/17 г. От тях 70 са от област Велико Търново. Най-много са в област Русе – 133. 155 деца във Велико Търново са в конфликт със закона, като по-голяма част от регистрираните за противообществени прояви са в областния град и Горна Оряховица.

Наблюдението поставя област Велико Търново на водещо място по предоставяне на социални услуги за деца /1025/, и по развитие на образователната инфраструктура. На матурата по български език и литература зрелостниците са постигнали успех „добър” 4,10 при среден за страната „добър” 4,17, отбеляза Мариана Георгиева.

Анализът ще бъде предоставен на областните управи, общините и неправителствени организации за определяне на по-ефективни политики за децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България