Сръбски камион се подпалил в движение, шофьорът пострадал при опит да го ремонтира

Вицепрезидентът Йотова: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите

Варненският медицински университет ще упражнява правата на собственик на капитала на МБАЛ „Св. Марина“

Карнобатското село Сърнево си отдъхна засега за нивото на река Русокастренска, в Камено следят с тревога прогнозата

Психар затри съседка и се самоуби с ток Преди да нахлуе при баба Минка, Цветан буйствал гол на балкона

Крадлива рода мята камъни по полицаи Гюлините уличени в бракониерство

Момче прибра 35 000 от мераклии за женитба

Стартира програмата за летни студентски стажове в държавната администрация

Откраднаха 4 500 лв. от възрастен пчелар, докато продава мед

Ученият, събирал данни за потребители във Фейсбук, заяви, че е “изкупителна жертва”

Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви държавният глава

“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Кабул

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Расте броят на пенсионерите самоубийци

Доц. Снежа Златева /вдясно/ и психологът Светла Иванова обучиха социални служители как да правят оценка на риска към самоубийство сред хората, с които работят.

Опитите за самоубийство сред възрастните хора във Варна се увеличават от 2009 г. насам, а най-уязвими са пенсионерите. Това показа анализ на фондация “Суицидопревенция”, представен по време на обучение на социални работници.

От началото на годината в Бърза помощ и в клиниката по токсикология във Военноморска болница са регистрирани 139 опита за самоубийство. 13 от тях са приключили фатално, като в 46% от случаите става дума за пенсионери, а в 38,5% – за безработни. За щастие, сред загиналите няма нито едно дете. Зачестяват обаче драстичните самоубийства сред хора на преклонна възраст, уточни председателят на фондацията и шеф на клиниката доц. Снежа Златева. Тя даде пример с 90-годишен дядо, запалил пердетата у дома си, за да приключи земния си път. Две трети от опиталите да се самоубият са жени, но при фаталните случаи водят мъжете, които най-често избират бесило или смърт от куршум.

Водеща причина за крайното решение обаче не е мизерията, а конфликти с половинката, следвани от скандали с децата, загуба на близък или психически проблеми, показва анализът на фондацията. Благодарение на работата й Варна е една от 4-те общини у нас, в които се води статистика за самоубийствата.

България има национална програма за превенция на суицидния риск 2013-2018, но липсва мрежа от организации, които да развиват ефективно тази дейност, коментира доц. Златева. И подчерта, че по данни на СЗО 83% от регистрираните годишно в света над 1 млн. самоубийства могат да се предотвратят с превенция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Водеща причина за крайното решение обаче не е мизерията, а конфликти с половинката, следвани от скандали с децата, загуба на близък или психически проблеми, показва анализът на фондацията. ” Абе не ги пишете тези неща, бре! Как сега велемирка ще лъже хората, че Борисов трепе пенсионерите????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.