Расте броят на пенсионерите самоубийци

Опитите за самоубийство сред възрастните хора във Варна се увеличават от 2009 г. насам, а най-уязвими са пенсионерите. Това показа анализ на фондация "Суицидопревенция", представен по време на обучение на социални работници.

От началото на годината в Бърза помощ и в клиниката по токсикология във Военноморска болница са регистрирани 139 опита за самоубийство. 13 от тях са приключили фатално, като в 46% от случаите става дума за пенсионери, а в 38,5% - за безработни. За щастие, сред загиналите няма нито едно дете. Зачестяват обаче драстичните самоубийства сред хора на преклонна възраст, уточни председателят на фондацията и шеф на клиниката доц. Снежа Златева. Тя даде пример с 90-годишен дядо, запалил пердетата у дома си, за да приключи земния си път. Две трети от опиталите да се самоубият са жени, но при фаталните случаи водят мъжете, които най-често избират бесило или смърт от куршум.

Водеща причина за крайното решение обаче не е мизерията, а конфликти с половинката, следвани от скандали с децата, загуба на близък или психически проблеми, показва анализът на фондацията. Благодарение на работата й Варна е една от 4-те общини у нас, в които се води статистика за самоубийствата.

България има национална програма за превенция на суицидния риск 2013-2018, но липсва мрежа от организации, които да развиват ефективно тази дейност, коментира доц. Златева. И подчерта, че по данни на СЗО 83% от регистрираните годишно в света над 1 млн. самоубийства могат да се предотвратят с превенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България