Расте броят на служебните защитници

Съд

Расте броят на адвокатите, които не се притесняват от ниските хонорари и работят като служебни защитници. Това съобщи пред "Труд" Елена Чернева, председател на Националното бюро за правна помощ.

В неговия регистър са вписани над 6000 от общо практикуващите у нас около 13 000 адвокати. "Има интерес - и заради липсата на достатъчно работа, и заради факта, че професията  има и социална функция. Един от изразите й е създаването на регионални центрове за безплатна правна помощ на хора от уязвими социални групи", подчерта Чернева. Във Варна тя присъства на откриването на петия в страната подобен център.

Инициативата е на Адвокатския съвет, а заявления за участие вече са подали над 50 от 469 вписани в регистъра за правна помощ местни адвокати. Два пъти седмично те ще консултират социално слаби, хора с увреждания, приемни семейства и др. по граждански, административни и наказателни дела. Ще се организират и изнесени приемни в малките населени места от региона.

За труда си адвокатите ще получават от държавата 30 лв. за консултация. За да получат безплатен съвет, клиентите трябва да носят документи, доказващи, че имат право на бонуса. В бъдеще чрез електронна връзка със социалните служби, имотния регистър и други институции тази процедура ще бъде облекчена, поясни Чернева. Според нея одобрени от кабинета и чакащи ред в парламента промени в Закона за правната помощ тепърва ще разширят кръга на ползвателите на безплатните адвокатски услуги. В момента могат да ги ползват хората с гарантиран минимален доход от 65 лв., а след промените прагът ще се увеличи до линията на бедност от 300 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право