Расте подкрепата за независимостта на Каталуния (ИНФОГРАФИКА)

Испания чака европейска заповед за ареста на Пучдемон

Хиляди каталунци излязоха протест в Барселона срещу задържането на 8 регионални министри, уволнени заради стремежа на областта към независимост от Испания, предаде Би Би Си. Министрите, които бяха изправени пред Висшия съд в Испания, бяха обвинени в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с държавна средства, похарчени за организиране на референдума за независимост на 1 октомври. Девети обвиняем бе пуснат под гаранция, тъй като напуснал пленарната зала в Барселона преди гласуването на декларацията за независимост преди седмица. Процесът срещу тях ще продължи на 9 ноември

16-100

В четвъртък вечерта хиляди граждани се събраха пред регионалния парламент с флагове на Каталуня и с плакати с надпис „Свобода за политическите затворници“. Подобни протести имаше и в други градове в областта, която тази седмица мина под прякото управление на Мадрид.

Испанската прокуратура се опитва да получи европейска заповед за ареста на експрезидента на Каталуня Карлес Пучдемон. Заедно със свои съратници той избяга в Белгия, откъдето настоя за освобождаването на бившите си министри, „задържани в нарушение на основните демократични принципи“. Преди това Пучдемон заяви, че ще се върне в Испания, само при гаранции за справедлив процес. Ако обаче бъде издадена европейска заповед за ареста му, Брюксел ще трябва да го предаде на Мадрид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа