Расте предлагането на логистични площи

Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5%, достигайки 883,6 хил. кв.м. към края на 2017 г. То предстои да бъде допълнено от 177,6 хил. кв.м. проекти на етап “в строеж”. Това се посочва в проучване на Colliers International за пазара на логистични и индустриални площи в София. В резултат на нарастване на търсенето, през изминалата година са усвоени 53 хил. кв.м., а свободните площи са спаднали до 7%. При средните наемни нива за модерни логистични имоти няма промяна на годишна база. Те се запазват на 4,5 евро за площи клас А и 2,7 евро за клас Б.

Най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените транзакции, се се отбелязва още в доклада на Colliers за сектора. Те са следвани от фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%). При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето, заедно с тези от “Лека промишленост” и “Електроника”. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив.

През 2017 г. Colliers, съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори пореден път проведе проучване сред производителите на автомобилни компоненти в България. Сред основните изводи от него, свързани с пазара на имоти в разглеждания сектор, са че 26% от участвалите компании са в площи под наем, а останалите 74% са в собствени бази. Преобладават помещенията, строени в съответствие с конкретните изисквания на компаниите (62%), спрямо реновираните съществуващи бази (38%). Сред причините за това са, че наличният сграден фонд е морално остарял по отношение на качество и технически характеристики. В средносрочен план повечето компании продължават да планират разширение в рамките на сегашната си локация. Като нова тенденция се оформя експанзията и в други населени места – 32% от запитаните посочват този отговор, в сравнение с едва 4% през 2016 г.

Прогнозите на Colliers са автомобилният сектор да запази потенциала си за растеж. Държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии, техническате инфраструктура. През настоящата година около 55 хил. кв.м. площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара, като производствените компании ще продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти