Расте сивият сектор в търговията с патешки дроб

Цените тази година падат, оплакват се птицевъди

Изнасяме за Франция и Испания

Сивият сектор в търговията с патешки дроб расте, заяви пред “Труд” председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков. “В бранша навлязоха много нови свободни елементи заради големите печалби и птицевъди се оплакват от нелоялна конкуренция”, обясни той. Основната част от продукцията отива за износ и преди експортът се е правел основно от кланиците. Сега арендатори плащат на кланиците да заколят животните, след което си взимат месото и дроба. Какво се случва после с тях никой не знае, обясни Белоречков. По думите му има риск да се компрометира българският втлъстен патешки дроб, който изнасяме зад граница. Нашият продукт се продава основно във Франция, Белгия и Испания.

Част от гъшия дроб, който се представя за френски, всъщност е български патешки дроб, който се изнася охладен и се пакетира там, обясни експертът.

България през последните 1-2 години успява да увеличи износа на втлъстен дроб. Нетният износ достига през 2017 г. 3,4 хил. т., като между 2000-2015 г., средните стойности са около 2,2 хил. т годишно. През 2017 г. се отчита значителен спад в производството на патешки продукти в ЕС и най-вече Франция, като износната цена от България достигна 28 760 лв./т. Тази година заради свръхпроизводство цените на патешкия дроб са по-ниски, оплакват се птицевъди. Износната цена през 2018 г. се очаква да бъде 26 900 лв./т., прогнозират от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес