“Рафал” - френската любов на българския президент

Ден след като президентът Румен Радев летя с изтребител “Рафал” стана ясно, че Франция е продала на Катар този супер боен самолет. Подписът под търговската сделка е на президента Еманюел Макрон. Катар се съгласи да купи 12 изтребителя и в бъдеще ще вземе още 36. Преди няколко години емирството взе от французите 24 изтребителя от този тип за малко над 6 млрд. евро. Разбира се, богатата на нефт държавата, където доларите извират от пясъците, може да си позволи да се поглези с подобна покупка.

Защото “Рафал” е страхотен самолет, едно малко бижу, но в живота всяко удоволствие е скъпо и си струва цената. А в арабския свят парите нямат значение, щом става дума за качество.

“Рафал” е най-новата разработка на френския авиационен гигант “Дасо”. Той е двудвигателен многоцелеви изтребител и се произвежда в няколко варианта - единична и двойна кабина и като палубен изтребител за ВМС. Предлага се и за износ към други страни. “Рафал” е първият серийно произвеждан изтребител от пето поколение. Бойната машина е оборудвана с модулен многоцелеви централен компютър и оптикоелектронна система за преден обзор. Ако разстоянието до въздушната цел се измерва от лазерния далекомер, в същия момент инфрачервения канал осигурява триизмерен захват, подавайки данни за системата за управление на ракетите “въздух-въздух”. Видеосистемата пък е способна да предостави визуално познаване на целта на голяма дистанция, преди да стреля по нея.

25-01-1“Рафал” е въоръжен с най-нови крилати ракети, с ракети “въздух-въздух” и с ракети “въздух- повърхност” с GPS насочване - общо шест ракети на две трипозиционни пускови установки. В арсенала, който може да носи на борда си изтребителят, са включени и лазерно управляеми бомби за удари по земни цели. Изтребителят притежава и цифрова система за радиоелектронно противодействие, която открива противникови радари и е способна да анализира сигналите и смущава работата им.

Системата предупреждава при облъчване с лазер и управлява стрелбата с антирадарни ракети и разпръсква топлинни и пасивни радиосмущения. Освен това “Рафал” притежава и система за ранно предупреждение за ракетна атака. От своя страна изтребителят извършва и изненадваши атаки. Той може да изпълни и бръснещ полет ниско над земята, под 100 м, и то при сложен релеф със скорост от близо 912 км/ч., като заобикаля препятствията в автоматичен режим. За пилота пък има нашлемна система за прицелване, която дава възможност за управление на огъня и чрез гласа на пилота. В “Рафал” е монтиран и контейнер за оптикоелетронен обзор и лазерно целеуказване от трето поколение. Той работи на всякакви височини и има въртящ се нос с покритие от 360 градуса. Контейнерът може да разузнава и от малка височина, като записва данните и предава разузнавателната информация на земята в реално време.

“Рафал” е последният европейски самолет, който Европа е направила без американско участие.Той е конструиран като многоцелеви – да изпълнява задачи по въздушни, морски и земни цели. Има, разбира се, и палубна модификация. Максималната скорост на френския изтребител е 1950 км./ч, а далечината на полета е близо 2500 км. След като кацна на летището в авиобаза Сен Дивие след близо час и половина боен полет президентът Румен Радев заяви, че това е невероятен изребител – с много мощ, маневреност и електронно оборудване. Но за да имаме и ние такава прекрасна машина, пъво трябва да попитаме за цената. А тя може да се окаже, че не е по джоба ни. Най-евтиният вариант е над $100 млн. След това е вариантът учебно-боен самолет или т.н. спарк, тоест за двама пилоти, на какъвто летя Радев - около $ 115 млн. Най-скъп е морският или палубният вариант за нуждите на ВМС, който каца на самолетоносач. Неговата цена е около $120 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии