Рахой не отне автономния статут на Каталуния

След като лидерът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон се въздържа от обявяване на независимост на автономната област вчера, днес премиерът на Испания Мариано Рахой се въздържа от задействане на член 155 от Конституцията на Испания, чрез което може да отнеме автономния статут на областта.

Испанският премиер даде реч от трибуната на испанския парламент, в която разкритикува каталунските власти за нелегалните им действия и призова ръководителят на каталунския регионален парламент да върне ситуацията в легална рамка. Той отхвърли воденето на преговори с каталунското правителство чрез посредник. Освен това, испанското правителство даде пет дни на Пучдемон да изясни позицията си, дали обявява независимост или не, като заплаши, че след изтичането на срока ще отнеме автономния статут на региона, ако каталунците продължават да настояват на отцепването си от Испания.

От своя страна, Пучдемон даде пространно интервю за американската телевизия CNN, в което заяви, че е готов на преговори с властите в Мадрид, без да поставя предварителни условия и потвърди желанието на населението на Каталуния да се отдели от Испания. Сепаратисткият лидер каза, че не е искал да обяви независимост вчера заради чувството си на отговорност и желанието си тя да бъде постигната чрез преговори, а не чрез едностранно решение на областните власти

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа